„Támogassa
A lényeg

Magyar Nemzet: Ungváry Bayert "kóstolgatja", az ő családjának is "utánanéznek"

29/01/2024 15:11

| Szerző: Klubrádió

Fenyegető hangnemben reagált a Magyar Nemzet arra, hogy Ungváry Krisztián történész Bayer Zsolt publicista nagyapjának nyilas és ÁVH-s múltjáról tett közzé dokumentumokat. A kormánypárti lap szerint ők majd Ungváry családjának "néznek utána".

“Hűségesek vagyunk a magyar ügyhöz (...) Bayer Zsolt nélkül a magyar nemzeti oldal nem tartana ott, ahol most tart. Ha tehát őt támadják, minket támadnak. És ha Zsoltot kóstolgatják a túloldalról, ígérem, mi is ott leszünk” – ilyen hangvételű írással reagált hétfőn a kormánypárti Magyar Nemzet publicistája, Szentesi Zöldi László arra, hogy főmunkatársuk, Bayer Zsolt nagyapjának múltjáról beszélt Ungváry Krisztián.

A történész a hétvégén "Bayer Zsolt élethazugságai" címmel tett közzé videót, majd hétfőn cikke is megjelent a Telexen Bayer Zsolt nagyapjáról és a publicista hiányos múltfeldolgozásáról. „Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot” – fogalmaz a videóban.

Ungváry Krisztián levéltári dokumentumokkal alátámasztva járja körül, hogyan lett Bayer nagyapja, Gyimes Károly már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője a nyilas pártnak Kiskőrösön. Gyimes a holokauszt idején gettóorvosként hüvelyi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Szentesi Zöldi László "Ungváry Krisztián hazugságai" című írása végén azt is ígérte, hogy a történetnek itt nincs vége, lesz egyfajta visszavágó is. Azt írta ugyanis Ungváry egy korábbi, saját családjáról tett kijelentésére utalva, hogy: "Utánanézünk a történteknek, és – kölcsönösségi alapon – Ungváry Krisztián szűkebb rokonságáról, az állambiztonsággal kapcsolatot tartó apáról, anyáról és nagyapáról mesélünk egy kicsit."

(via hvg.hu)