„Klubrádió
A lényeg

Baranyi: Polgári szerződésbe nyúl bele a kormány

10/06/2023 10:06

| Szerző: Klubrádió

A főváros tulajdonában álló reklámfelületek értékesítését a háborús veszélhelyzetre hivatkozva hosszabbította meg a kormány. Baranyi Krisztina szerint ezzel a kormány egy polgári szerződést vesz semmibe. A fővárosvezetés is megosztott a kérdésben.

Orbán Viktor, május 31-én éjjel, nagyjából egy órával a szerződés lejárta előtt a háborús vészhelyzetre hivatkozva meghosszabbította Garancsi István cégének, az ESMA Zrt-nek a fővárossal kötött reklámszerződését. Tehát arra hivatkozva, hogy a szomszédban gyilkos háború dúl, a miniszterelnök barátja továbbra is egyedül értékesítheti Budapest 44 ezer oszlopán a reklámfelületeket – írja a 444.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a fővárosi reklámtorta újra piacra dobott szeletét, az elefántfüles hirdetéseket Pintér Sándor volt államtitkára, Tasnádi László és Garancsi István kapta meg. A főváros évente legkevesebb 3–5 milliárd forintot is besöpörhetne a közterületi hirdetésekből, amelybe a lámpaoszlopok mellett a hirdetőoszlopok és az utcabútorok hasznosítása is beletartozik.

A 444 szerint a Fővárosi Közgyűlés május 24-én tárgyalta az ügyet, ahol Baranyi Krisztina, 9. kerületi polgármester és a DK polgármesterei úgy tűnt, hogy megakadályozták, hogy újabb öt évre Garancsiék kezébe kerüljenek a plakáthelyek. Erre jött Orbán Viktor válasza, aki egy tollvonással meghosszabbította az ESMA szerződését.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a fővárosban előre sejtették, hogy ha nem adják át maguktól a saját (illetve fővárosi cégek) tulajdonában álló oszlopok bérleti jogát, akkor a kormány egyszerűen elveszi azokat.

A helyettes szerint két lehetőségük maradt: Az egyik, hogy a pályázatot újra napirendre tűzi a Közgyűlés, és a szerződést valahogy áttolják minősített többséggel a saját kondíciók szerint, ami azt jelenti, hogy ugyan Garancsiék vihetik a reklámhelyeket, de emelnek a korábbi árakon és kikötik, hogy az oszlopokon nem lóghatnak politikai hirdetések. A másik lehetőség, hogy minden marad a régiben, tehát az ESMA alacsony áron kénye-kedve szerint plakátolhatja teli politikai hirdetésekkel a főváros útjait. Harmadik út nincs.

Baranyi Krisztina szerint pedig polgári szerződésbe nyúlna bele a kormány. A megállapodás egy magáncég és a főváros között jött létre. Itt a kormánynak nincs semmi keresnivalója. Ezek az oszlopok és a rajtuk lévő reklámfelületek a főváros és főváros cégeinek tulajdonai. A Főváros ezekkel azt tesz, amit akar, ha úgy gondolja, akkor le is szerelheti az oszlop-reklámokat. A Fővárosnak az alkotmánybírósághoz kell fordulnia és minden jogi és politikai eszközt be kell vetnie, hogy ne vehessék el ezeket a reklámfelületeket Budapesttől.

A DK sem működik együtt.