„Klubrádió
A lényeg

Háromból három reklámfelület a NER-ben landol

24/05/2023 10:29

| Szerző: Klubrádió

A fővárosi reklámtorta újra piacra dobott szeletét, az elefántfüles hirdetéseket Pintér Sándor volt államtitkára, Tasnádi László és Garancsi István. A többi Mészáros Lőrincé. Így az ellenzéki pártok az óriásplakátok és az időközben Mészáros Lőrinchez került fővárosi hirdetőoszlopok után a villanyoszlopok elefántfüleiből is kiszorulhatnak a kormányközeli haszonbérlők miatt

Érvényesnek és eredményesnek nyilváníttatná a közúti lámpaoszlopok április elején kiírt pályázatát a fővárosi önkormányzat – írja a Népszava, hozzátéve, hogy ezzel az ellenzéki városvezetés két NER-birodalmi vállalkozónak oszt ismét milliárdos lapot.

Azonban a főváros a korábbi pályázattal ellentétben kizárta, hogy a haszonbérlő a közvilágítási oszlopokon politikai hirdetést vagy társadalmi célú reklámot (így különösen kormányzati hirdetést) helyezzen el. Ugyanakkor követve a 2019 óta élő gyakorlatot – bizonyos műszaki feltételek teljesítése mellett – lehetővé teszi, hogy a jelöltek és a jelölő szervezetek választási kampány idején úgynevezett "vadplakátot" tehessenek ki a lámpaoszlopokra, méghozzá térítésmentesen.

A lap szakértői becslésekre hivatkozva állítja, a főváros évente legkevesebb 3–5 milliárd forintot is besöpörhetne a közterületi hirdetésekből, amelybe a lámpaoszlopok mellett a hirdetőoszlopok és az utcabútorok hasznosítása is beletartozik.

Budapesten összesen 44.139 közvilágítási oszlop van, amelynek túlnyomó többsége a Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. tulajdonában áll.

A lap kifejti, hogy a Garancsi István által birtokolt ESMA Zrt. a jelenlegi hasznosítója a lámpaoszlopoknak, de a Pintér Sándor belügyminiszter volt államtitkára, Tasnádi László által birtokolt cég, az SYS IT Network Zrt. is kap belőle egy részt.

Így az ellenzéki pártok az óriásplakátok és az időközben Mészáros Lőrinchez került fővárosi hirdetőoszlopok után a villanyoszlopok elefántfüleiből is kiszorulhatnak a kormányközeli haszonbérlők miatt.