„Klubrádió
A lényeg

Az EU-tagállamok nem trükközhetnek a szankcióval sújtottak ügyében

1/02/2023 14:55

| Szerző: Klubrádió

Közös európai sztenderdeket tervez az Európai Bizottság, amelynek értelmében sem cégek, sem magánszemélyek nem bújhatnának ki a rájuk vonatkozó szankciók alól.

Habár az EU immár 9. szankciós csomagját fogadta el Oroszországgal szemben, tagállami szinten nagyon különböző, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki megsérti a szankciókat. Emiatt azok a cégek és magánszemélyek, akik ki akarnak bújni a szankciók alól, egyszerűen csak megkereshetik azokat a tagállamokat, ahol gyenge, vagy semmilyen szabályozás nem vonatkozik a szankciók megsértőire.

Ezen változtatna most az EU, melynek keretében Didier Reynders igazságügyért felelős európai biztos európai parlamenti képviselőkkel vitatta meg azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy "a szankciós szabályok a büntetőjog hatálya alá tartozzanak minden tagállamban" – írja az EUrológus.

A tervezet értelmében egy tagállam sem biztosíthatna kiskaput azzal, hogy nagyon alacsony büntetést határoz meg a szankciók megsértőivel szemben

A közös európai sztenderdeket már hat hónapon belül bevezetné a bizottság. Ez azt jelenti, hogy minden EU-tagállam parlamentjének, köztük a magyar Országgyűlésnek is egy fél éven belül el kell fogadnia a büntetések szigorítását célzó jogszabályokat.