„Klubrádió
A lényeg

Az államkincstár alaptalanul követelte vissza az autótámogatást

22/03/2023 07:58

A kormány a nagycsaládosoknak autóvásárlási kedvezményt biztosított, amikor még jöttek az uniós pénzek, és konjunktúra volt, de aztán igyekezett minél több családtól visszaszerezni a nagyvonalúan szétosztott pénzeket, és olyanokat is zaklatni kezdtek, akik jogszerűen használták fel a pénzeket. 28 ezer három- vagy többgyerekes család kapott pénzt a 2019. július 1. és 2022. december 31. közt zajló Családbarát Magyarország program keretében, hatvanöt családtól kéri vissza a pénzt, volt, aki emiatt bírósághoz fordult.

A Telex arról ír, hogy egy család megnyerte a pert, és a győri bíróság március elején kimondta, az állam alaptalanul követelte vissza 2,5 millió forint autóvásárlási támogatást.

Az államkincstár szerint ugyanis a férfinak volt köztartozása, amikor beadta a kérelmét, így viszont nem kaphatott volna pénzt. A férfi "kétszer is megpróbálta felhívni az államkincstár figyelmét a hibára, de mint meséli, az ügyintéző arrogáns és lekezelő volt vele, beadványait pedig elutasították, ezért döntött a per mellett".

A győri bíróság döntése értelmében, "az államkincstár és a fölötte álló minisztérium tehát minden olyan esetben tévedett, amikor arra hivatkozva követelte vissza a támogatást a családoktól, hogy be nem vallott köztartozásuk volt, amikor megkapták az autópénzt, és nem hagyott lehetőséget nekik, hogy a köztartozást rendezzék, e helyett azonnal a támogatást követelte vissza. Az ettől eltérő alperesi értelmezés az egyenlő bánásmód követelményét sértené, zárul a bírósági döntés indoklása".