„Köszönjük,
A lényeg

Az Államkincstár 65 érintettől kérte vissza a 2,5 milliós nagycsaládos autótámogatást

17/01/2023 18:14

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az elmúlt években a nagycsaládosoknak állami támogatást adtak, hogy nagyobbra cserélhessék az autójukat, vagy újat vásároljanak. A Telex szerint azonban azoknak, akiknek köztartozása állt fenn, még ha be is fizették, most a Magyar Államkincstár felszólító levelet küld, hogy fizessék vissza a támogatás összegét és a kamatokat.

Az Államkincstár közleményében azt írta, hogy a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben. A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatták, ebből mindösszesen 65 esetben szólították fel az érintetteket, hogy fizessék vissza a legfeljebb 2,5 millió forintot szabálytalanságok, vagy köztartozások miatt.

Jelezték, hogy amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, felülvizsgálják a visszafizetési kötelezettséget, ahogy ezt cikkünkben is leírtuk. Az Államkincstár arra is emlékeztet, hogy a 2021. szeptember 28-ig érvényes szabályok szerint a pályázók akkor voltak jogosultak a támogatásra, ha saját nyilatkozatuk alapján a kérelem benyújtásakor nem volt köztartozásuk.

Az Államkincstár közölte: ha valaki nem volt biztos abban, hogy nincs köztartozása, akkor arról a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál tájékozódhatott. Később változtattak a szabályokon, onnantól a NAV és az Államkincstár ellenőrizte a köztartozás-mentességet. Aki viszont annak ellenére tartozott az államnak, hogy az első időszakban leadott kérelmében köztartozás-mentesnek vallotta magát, annak az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd visszafizetnie az autóra kapott pénzt.

Erre kizárólag akkor kerül sor, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi a felhívás kézhezvételétől számított 14 napon belül. A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására irányuló kérelmek feldolgozása és elbírálása, valamint a beérkező szerződések kifizetése folyamatos – tájékoztatott a Magyar Államkincstár.

(Kiemelt kép: kalhh / Pixabay)