„Klubrádió
A lényeg

Visszafizettetik a gépkocsitámogatást, ha valaki tartozik

17/01/2023 07:39

Az elmúlt években a nagycsaládosoknak állami támogatást adtak, hogy nagyobbra cserélhessék az autójukat, vagy újat vásároljanak. A Telex szerint azonban azoknak, akiknek köztartozása állt fenn, még ha be is fizették, most a Magyar Államkincstár felszólító levelet küld, hogy fizessék vissza a támogatás összegét és a kamatokat.

A Telex két szerencsés/szerencsétlen állami támogatottal is beszélt, az egyiknek 100 ezer forintos köztartozás miatt kell több mint 2,5 milliót visszafizetnie, és az állam azt sem veszi figyelembe, hogy "négy gyerekét szállítja a pénzből vásárolt kisbusszal". Egy másik "állami károsult" hiába rendezte a 15 ezer forintos tartozását 2020-ban, neki is vissza kell fizetnie a pénzt.

Az autócserés támogatásokról 2019-ben döntöttek, hogy akár 2,5 millió forintig, de legfeljebb a kiválasztott autó vételárának 50 százalékáig az állam állta a vételárat, amit nem a családok, hanem az autókereskedések kaptak meg. A támogatáshoz nyilatkozni kellett, hogy tartozik-e az illető. Eredetileg az államkincstár a kérelemhez maga ellenőrizte volna, hogy van-e tartozása az igénylőnek, de ezt a jogszabályt 2021 nyarán módosították, tehát utólag - írja a lap.

2021-ben Varga Mihály arról beszélt, hogy 52 milliárd forintot költött az állam a támogatásra, és 22 ezren vásároltak autót ezzel a lehetőséggel.