„Klubrádió
A lényeg

Az alapkezelők kritizálják Nagy Márton tervét

8/06/2023 13:44

| Szerző: Klubrádió

A befektetési alapokat érintő kormányrendelettel kapcsolatos változtatási javaslatokat küldött a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Szövetsége (BAMOSZ) a Gazdasági Minisztériumnak.

A BAMOSZ az elmúlt héten több olyan kormányrendelet is megjelent, amelyek jelentős mértékben hatnak a megtakarítási piacra, illetve a befektetési alapok működésére. Ezekről a változásokról ebben a cikkben írtunk részletesen. Bár, mint írják, a szövetség támogatja a kormány törekvését, hogy az államadósságot hazai megtakarításokból finanszírozzák, ezt a BAMOSZ máshogy érné el.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a kamatnyereségre kivetett adót terelőlépésként szánja a kormány az állampapírok felé.

A szövetség szerint a magyarországi alapkezelők több mint négyezermilliárd forintnyi állampapír-befektetést tartanak az általuk kezelt portfóliókban, ezen belül közel 2500 milliárdot pedig befektetési alapokban. Utóbbiak a lakossági megtakarítások meghatározó részét képezik, és mint a szervezet fogalmaz, sikerük főleg annak köszönhető, hogy az alapkezelők elsődleges célja a minél magasabb hozam biztosítása. A BAMOSZ kiemeli: az alapok működésére egységes európai szabályrendszer vonatkozik, és piacuk a legnyitottabb a pénzügyi szolgáltatások közül.

A szövetség álláspontja szerint kontraproduktív minden olyan tagállami szabályozói beavatkozás, amely nincs összhangban ezekkel a külső feltételekkel, és akár egy-két éven belül is veszélyeztetheti az eredetileg kitűzött célok elérését.