„Klubrádió
A lényeg

Az Ab szerint lehet az óvodások nemváltásáról népszavazást tartani

16/12/2021 18:58

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria alaptörvény-ellenesen semmisítette meg a kormány úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazásának az egyik kérdését. Ennek értelmében mégis népszavazást lehet tartani arról, hogy elérhetőek legyenek-e a nemátalakító műtétek a gyerekek számára – írja a Telex az Alkotmánybíróság tájékoztatójára hivatkozva.

A kormány nevében Orbán Viktor 2021 nyarán öt kérdésben népszavazás kiírását kezdeményezte:

1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhető legyenek nemátalakító kezelések.

4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A bíróságon megtámadott népszavazási kérdésekről a Kúria októberben döntött, de a kormány fellebbezett az Ab-nál. Az Ab szerint bármelyik válasz is kerüljön fölénybe a népszavazáson, lehetséges lesz az Alaptörvénnyel összhangban lévő jogalkotás.

„A népszavazás mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet”.

A Kúria döntését megsemmisítették. A népszavazást a választás napján tarthatják meg.