„Támogassa
A lényeg

Annyira nincs orvos a Szent Imre kórház szülészetén, hogy nem tudnak rendesen ügyelni

9/11/2023 09:25

| Szerző: Klubrádió

Két válságtanácskozást is összehívtak az újbudai Szent Imre Kórházban kialakult szakorvoshiány miatt az elmúlt hetekben: az intézmény nőgyógyászatán már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket – írja a Hvg360.

A napokban már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon, így több olyan kismama volt, aki először a Szent Imrébe került, majd onnan kellett átszállítani másik intézménybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) a lapnak megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét”, a „betegutak szervezéséről” pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

Szent Imre kórház
wikipedia
 

„Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy” – válaszolta a lapnak az Okfő.

Az intézményben fokozatosan alakult ki a szakemberhiány. Sokan azután mentek el, hogy 2021-ben a kormány átalakította az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyát és kriminalizálta a hálapénz elfogadását.