„Klubrádió

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az úgynevezett alapítványosítás miatt

2/06/2021 15:29

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki szövetség tagjai szerdán az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt – írta a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum közös közleményében.

Az írták: Orbán Viktor visszaélt hatalmával, amikor a világjárvány és a gazdasági válság idején ezermilliárd forintnyi közvagyont szervezett ki, és helyezett politikai irányítás alá.

„Ezt oly módon tette, hogy úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokba helyezte ki a vagyonelemeket és a magyar egyetemeket, az alapítványok élére pedig fideszes pártkatonákat ültettek, szándékuk szerint visszahívhatatlanul. Még arról is rendelkeztek, hogy ezek a kurátorok dönthessenek a saját utódlásukról is. Ezzel meglopták a magyar embereket, meglopták a magyar nemzetet. Meggyőződésünk szerint ez nemcsak végtelenül aljas tett volt, hanem sérti az Alaptörvényt is” – olvasható a közleményben.

Az ellenzék szerint az egyetemek átszervezése nem a felsőoktatás színvonaláról szól, mert a legnevesebb európai egyetemek állami fenntartásban működnek. A hat párt szerint Orbánék EU-s forrásokról is lemondtak, csak azért, hogy az egyetemeket politikai irányítás alá vonhassák.

A december15-i Alaptörvény-módosítás után a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat csak kétharmados többséggel lehet bolygatni. Ezek jelentős állami vagyonokat kaptak, a vezetőik kormányközeli figurák, politikai kinevezettek, részben miniszterek, államtitkárok. A hivatalos indoklás szerint „alaptörvényi védelemmel” rögzítenék az alapítványok kormánytól való függetlenségét, és hosszú távú stabilitást biztosítanának nekik a közfeladataik ellátására. Kétharmados többség kell majd az alapítványok belső szervezetének átalakításához, a tisztségviselők jogköreinek átalakításához és megszüntetéséhez.