„Köszönjük,
A lényeg

A volt óbudai polgármester pert vesztett rágalmazási ügyben

21/05/2023 19:34

| Szerző: Klubrádió

Régóta húzódik a pereskedés Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és Bús Balázs közt. Utóbbi polgármesterként 2019-ig vezette Óbudát a Fidesz színeiben és 2020-ban beperelte a képviselőnőt, amikor az úgy nyilatkozott, hogy Bús eltussolhatott egy kerületi pedofilügyet .

2018-ban történt, hogy egy óbudai óvodai dolgozó pedofil képeket töltött fel az internetre. Az óvónő a rá bízott gyerekekről készített pornográf felvételeket, emiatt le is bukott. Az ügyről azonban csak a 2019-es választások után kapott hírt a nyilvánosság, miután Kiss László személyében új vezető került a III. kerület élére, és ő tájékoztatta erről a sajtót.

Ekkor elhangzott az új, ellenzéki vezetésű önkormányzat részéről, hogy Bús Balázs is tudhatott minderről korábban, ám inkább eltussolta azt, hogy a közelgő választásokon ez a téma ne kerüljön elő. Erre Bús rágalmazás miatt feljelentette Szabó Tímeát, aki ezt a vádat megfogalmazta. 2020 óta tartott a büntetőügy és a polgári peres eljárás is. Előbbiben januárban hirdettek első- és másodfokon is ítéletet, ami Szabó javára ítélt. Most a polgári peres eljárást is megnyerte a párbeszédes politikus, immár jogerősen.

Szabó szerint itt az ideje, hogy Bús Balázs bocsánatot kérjen az érintett gyermekektől és családjuktól, az óvodai dolgozóktól és a teljes Óbuda-Békásmegyer közösségétől, hozzátéve, hogy "az egész Fidesz szégyellje magát, hogy kitalált óvodai LMBTQ-hergeléssel foglalkozik, amikor pedig valóban fel kellene lépni a gyerekek védelmében, akkor hallgatnak. Várom az egész Fidesz, főleg az óbudai Fidesz bocsánatkérését az ügyben".

Frissítés: Bús Balázs ügyvédje révén közleményt juttatott el rádiónkhoz, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvodavezetőt és a polgármestert a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya tájékoztatta a folyamatban lévő pedofilügy nyomozásáról, és felhívta a figyelmét,hogy a nyomozás sikere érdekében az üggyel kapcsolatban ne adjon ki semmilyen információt és figyelmeztette a titoktartási kötelezettségre. Tehát közlésük szerint Bús Balázs a rendőrséggel együttműködve, kérésének eleget téve betartotta az ide vonatkozó jogszabályi előírásokat. A nyomozás Bús Balázs polgármestersége végéig, 2019. október 13-ig nem zárult le. Ennek alapján elmondható, hogy Bús Balázs nem eltussolta az ügyet, hanem együttműködött a rendőrséggel egy nemzetközi pedofil hálózat lebuktatása ügyében.