„Támogassa
A lényeg

A Szíjjártót jachtoztató Szíjj László szerint sosem volt fehérebb a magyar gazdaság, mint jelenleg

8/09/2023 15:42

| Szerző: Klubrádió

A Duna Aszfalt nevű építőcégéről, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter és Mészáros Lőrinc jachtoztatásáról, valamint Lady MRD nevű luxushajójáról ismert Szíjj László vállalkozó interjút adott a néhány évvel ezelőtt elfoglalt Indexnek.

„Szeretik rám azt mondani a sajtóban, hogy közbeszerzéseken szerezte meg, növelte, hizlalta a vagyonát... De bárki jöhet közbeszerzésre, ajánlatot tehet... A Mercedes-gyár építésekor a multikat sikerült magunk mögé utasítani, mit mondjak, nem örültek neki” – mondta a Duna Group alapító-tulajdonosa, Mészáros Lőrinc üzlettársa. Szíjj az interjúban beszélt az autópálya-koncesszióról, a jachtbizniszről, és még röviden a Telex Pesty Lászlóval készített interjújának részletére is reagált.

Néhány részlet az interjúból:

  • „Mint vállalkozó, elmondhatom, hogy amint tapasztalom, sosem volt fehérebb a gazdaság az elmúlt évtizedekben, mint jelenleg.”
  • „Nem gondolom, hogy szégyenkeznem kellene azért, mert a Duna Group képes a nemzetközi versenytársak előtt megnyerni jelentős méretű tendereket.”
  • „Szerintem büszkék lehetünk mindannyian, hogy végre van egy olyan magyar vállalatcsoport, amely képes egy ekkora feladatot egyáltalán feldolgozni, beadni a pályázatot, és képes azt meg is valósítani.” Ezért nem tart attól, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít az autópálya-koncesszió miatt. „Nem megbántva senkit”, de ha egy lángossütő nyerne ilyen pályázatokon, azt furcsának tartaná.
  • Bármilyen meglepő, a jachtbiznisz jó üzlet, két hajója van, egy harmadikra akad potenciális vevő, de a Mészáros-közeli Rose d'Or nevű luxusjachthoz nincs köze.
  • Az őt is bíráló Pesty László dokumentumfilmessel találkozott, szerinte támogatást akart tőle kérni, „egy építőipari vállalkozás mellett is próbált egyfajta lobbitevékenységet folytatni, azonban végül úgy döntöttünk, hogy a tevékenységet nem fogjuk támogatni” – fogalmazott.

Az interjút másodmagával készítő Fekete-Szalóky Zoltán Index-főszerkesztő egyébként kiszivárgott, a Direkt36 által megjelentetett, 2021-ben készült hangfelvételen arról beszélt az Index újságíróinak, hogy a háttérből Mészáros Lőrinc adott pénzt az újság működtetésére, ezért „ne másszanak bele” az üzletemberbe és Várkonyi Andreába. "Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják" – mondta akkor.