„Klubrádió
A lényeg

A nyugdíjasok fele ne várjon 21 ezer forintnál nagyobb emelést

14/12/2022 08:19

| Szerző: Klubrádió

Az Orbán Viktor által kedden aláírt 15 százalékos nyugdíjemelés az átlagnyugdíj szintjén havonta csaknem 27 ezer forintos többletet fog jelenteni.

Az átlag azonban nem teljesen fedi a nyugdíjskála közepét, azt a medián potosabban mutatja; összege jelenleg 140 ezer forint körül lehet. Ez az, amelynél kevesebbet és többet is pont a nyugdíjasok fele kap. Ezen a szinten az emelés 21 ezer forintot jelent majd, vagyis

a nyugdíjasok fele nem számíthat 21 ezer forintnál nagyobb emelésre

– számította ki az mfor.

 
Nyugdíj Pénz Tenyér Fotó: Pixabay
 

 

De ennél sajnos vannak jóval alacsonyabb nyugdíjak is. Egy százezer forintos ellátásnál például az emelés havonta 15 ezer forint pluszt fog jelenteni. És persze vannak jóval magasabb ellátások is. Egymillió forintos nyugdíjnál havi 150 ezer forintot ad ki  a januári emelés, vagyis lesznek olyanok, akiknek az egyhavi emelés másvalakinek a teljes egyhavi ellátásával egyenlő. Igaz, a néhány évvel ezelőtti adatközlésekből biztosra vehetjük, hogy nincsenek százan sem az érintettek.

Tehát nominálisan ugyan jelentősebb összeggel emelkednek az ellátások januártól, valójában ezeket az összegeket biztosan el fogja vinni az árak emelkedése. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy még ezeknél is többet – összegez a portál.