„Klubrádió
A lényeg

Már a rekord-nyugdíjemelés sem biztos, hogy segít

9/12/2022 14:27

| Szerző: Klubrádió

Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj ezután meghaladja majd a 200 ezer forintot, a medián nyugdíj pedig elérheti a 192 ezer forintot.

Az év eleji 5 százalékos rendes nyugdíjemelés után két alkalommal  is kaptak nyugdíjkorrekciót az idősek: ezekkel együtt már 14 százalékkal emelkedtek idén a nyugdíjak. Jövő januárban ismét érkezik majd a rendes nyugdíjemelés. Ennek a mértéke egyelőre ismeretlen – a kormány szerint az MNB decemberi inflációs előrejelzésére alapozva fogják meghatározni. A jegybankelnök hétfőn úgy vélekedett, 2023-ban akár 15-18 százalék is lehet az áremelkedés üteme.

Fotó: Pixabay
 

A megélhetési költségek ugrásával összefüggésben azonban a nyugdíjak jelentős növelése sem feltétlenül segít az időseken.

2022 januárban a nyugdíjasoknak alig 22 százaléka kapott havi 200 ezer forintot meghaladó állami ellátást. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ugyanekkor az átlagnyugdíj 164 ezer forint volt, a mediánnyugdíj a Bankmonitor becslése alapján 140 ezer forintra rúgott.

Bodnár Zoltán, volt MNB-alelnök – most DK-s árnyékminiszter – csütörtökön a Klubrádióban azt mondta: az áremelkedésekbe sokan bele fognak rokkanni. Az alsó két jövedelmi tizedben már októberben 27 százalék volt az infláció, ez valószínűleg felmegy 30 százalékra, az átlagnál is nagyobb mértékben dráguló élelmiszerek miatt, amelyeknek az ő fogyasztásukban sokkal nagyobb a súlya. 

A KSH a nyugdíjasok esetében 25,2 százalékos inflációt mért novemberben.