„Klubrádió
A lényeg

15 százalékos nyugdíjemelést követel a szakszervezeti szövetség

5/12/2022 15:00

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kormány nagyon alálőtt a 4,1 százalékos novemberi nyugdíjemeléssel. Szerintük szándékosan nem adták meg a 6,1 százalékos emelést.

"Szándékosan elszámolta magát a kormány novemberben vagy nagyot tévedett, amikor a 6,1 helyett mindössze 4,5 százalékkal emelte a nyugdíjakat" – véli Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A hvg.hu összefoglalója szerint a januárra előirányzott 5,2 százalékos újabb emelés helyett egy 15 százalékos emelés volna méltányos.

Ugyanakkor a kisnyugdíjasokon az se segítene túl sokat, ezért a szövetség azt is szeretné, ha a kormány a 160 ezer forint alatti nyugdíjból élőknek egy egyszeri, 50 ezer forintos átmeneti segélyt biztosítana. Zlati mindezt azért tartja indokoltnak és sürgetőnek, mert az Európai Unióban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak, s ez, valamint a rezsi drasztikus drágulása a kisnyugdíjasok számára elviselhetetlen teher.

Vélhetően azonban az MSZSZ nyitott kapukat dönget, hiszen az általuk hivatkozott 5,2 százalékos nyugdíjemelés még a nyáron elfogadott költségvetésben szerepel, amit a kormány bejelentetten át fog írni.

Varga Mihály korábban közölte, a jegybank által kiadott jövő évi inflációs prognózis alapján fognak emelni. Matolcsy György jegybankelnök hétfőn az Országgyűlés Gazdasági bizottságában azt mondta, a jövő évben 15-18 százalék körül alakulhat az infláció. Magyarán, ha Matolcsy becslését látjuk viszont a hónap folyamán később megjelenő jegybanki előrejelzésben, akkor a nyugdíjemelés még magasabb is lehet, mint amit az MSZSZ most követel.