„Klubrádió
A lényeg

A megafonos Bohár Dániel a rég bezárt Alcatrazzal próbálta illusztrálni az olasz börtönkörülményeket

31/01/2024 17:12

| Szerző: Klubrádió

Akkora politikai vihart kavartak az antifa-ügyben vádolt I. S. olasz antifasiszta tanárnő magyarországi fogva tartási körülményei, hogy még Giorgia Meloni miniszterelnök is megkérdezte erről Orbán Viktort.

Ahogy a Telex írja, a kormány védelmében Bohár Dániel megafonos influenszer mozdult rá a témára: a magyar börtönviszonyokat mentegetve posztolt egy fotót egy valóban lepattant zárkasorról, „Eközben így fest egy olasz börtön...” felirattal. (Bohár posztja késő délután elérhetetlen lett, ezért a Telexen is megjelent screenshotot tesszük ki róla.)

 
kép: Bohár Dániel (Megafon) / Facebook
 
 

Azonban, ahogy a cikkben felhívják a figyelmet, a kép az amerikai Alcatraz szigetén, a már több mint 60 éve bezárt, hírhedt börtönben készült. Ráadásul annak is a legismertebb részén, ahová a múzeumi látogatás részeként bemehetnek a turisták, hogy magukra húzzák a rácsot. Az Adobe stockfotóján is ugyanezt a zárkasort lehet rátni egy ráccsal kiegészítve, illetve még magyar nyelvű ismeretterjesztő cikkekben is felbukkant ez a fotó, szintén az amerikai börtön történetét taglalva. (A Telex cikkében még egy stockfotón látható ugyanez a helyszín.)

Vagyis Bohár posztjában nem a 2020-as évek eleji olasz, hanem az 1960-as évek eleji amerikai körülmények látszanak – írják a cikkben.