„Támogassa
A lényeg

Antifa-ügy: három évet kapott a másodrendű vádlott

29/01/2024 14:33

| Szerző: Klubrádió

Megtartották az első előkészítő ülést a tavalyi budapesti antifasiszta támadások ügyében megvádolt három külföldi aktivista perében. Az első- és a harmadrendű vádlott nem ismerte el bűnösségét, a másodrendű igen, őt három év fegyházra ítélték, de az ügyész és ügyvédje is fellebbezett, az ítélet nem jogerős.

Elkezdődött a tavaly februári antifasiszta támadások vádlottjainak pere. Mindannyian külföldiek, akik azért utaztak Budapestre, hogy szélsőjobboldalinak gondolt emberekre támadjanak – írja a bírósági ülésről beszámoló hvg.hu.

Az elsőrendű vádlott olasz nő, a másodrendű vádlott egy német férfi, a harmadrendű vádlott pedig német nő. A sértettek, vagyis azok, akiket megtámadtak, nem jöttek el a tárgyalásra.

A tárgyaláson az elsőrendű vádlott nem ismerte be bűnösségét. Azt mondta, „nem követtem el ezeket a bűncselekményeket, nem fogadom el az ügyészség által kért büntetést”. Rá az ügyészség 11 év börtönt kért.

Vele ellentétben viszont a másodrendű vádlott a vádirattal egyező beismerő vallomást tett. Ez azt jelenti, hogy mindent beismert, amivel az ügyészség őt vádolta, mindössze a büntetés mértékét nem tartja jogosnak. 

A bíró végül három év fegyházra ítélte és öt évre kiutasította a férfit Magyarország területéről bűnszervezetben részvétel miatt. Legkorábban büntetésének kétharmada letöltése után szabadulhat. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi ellen büntetőeljárás van folyamatban (Németországban), azt azonban enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerő vallomást tett és nem büntetett előéletű. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, súlyosabb büntetést kért a másodrendű vádlottra, míg a férfi ügyvédje enyhítésért nyújtott be fellebbezést, így ez az ítélet egyelőre nem jogerős.

A harmadrendű vádlott ügyvédje jelezte, hogy azok a bizonyítékok, amik alapján védencét vádolják, pont ártatlanságát bizonyítják, nem bűnösségét. A harmadrendű vádlott a bíróságon azt mondta: "nem vagyok bűnös, nem követtem el bűncselekményt, nem vagyok tagja bűnszervezetnek".

A vád szerint mindhárom vádlott olyan szélsőbaloldali szervezet tagja, amelyben kiképezték őket gyors, akár életveszélyes testi sértést okozó támadások végrehajtására. A vádiratban az antifát nem nevezték meg, az ugyanis nem szervezet, hanem ideológia. Az ügyészség következetesen szélsőbaloldalinak nevezi a vádlottakat. Az viszont a támadások elkövetése óta sem derült ki, hogy áldozataik valóban szélsőjobbosok voltak-e.

A tettesek pontos koreográfiával készültek, rétegesen öltöztek fel, hogy villámgyorsan át tudjanak öltözni. A célpontjaikat pedig szervezetten, villámgyorsan rohanták le, viperával brutálisan összeverték, majd a vezetőjük jelére 30 másodperc után abbahagyták, és elmenekültek.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje, Magyar György személyesen nem vett részt a tárgyaláson, de korábban azt mondta, hogy a védence „nagyon rosszul viseli a fogva tartás körülményeit. Úgy érzi, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt. Kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel. Nemzetközi terroristaként tekintenek rá”. Az elsőrendű vádlott olasz cellatársa nemrég arra panaszkodott az olasz sajtónak, hogy embertelen körülmények között tartják – ismereti a hvg.hu.