„Támogassa
A lényeg

Felháborodtak olasz politikusok, amiért Budapesten láncra verve vezették bíróság elé az antifa-ügy vádlottját

30/01/2024 15:06

| Szerző: Klubrádió

Olasz politikusok pártállástól függetlenül elítélően reagáltak arra, ahogy a magyar hatóságok bánnak az antifa-per elsőrendű olasz vádlottjával. Frissítés: Antonio Tajani külügyminiszter már beszélt Szijjártó Péterrel az ügyben, és berendelték a római magyar nagykövetet is.

Politikai oldaltól függetlenül óriási felháborodást okozott Olaszországban, hogy a magyar hatóságok hogyan bánnak az antifa-per elsőrendű olasz vádlottjával, a 39 éves milánói anarchista tanárnővel.

Antonio Tajani külügyminiszter, a jobboldali-populista Forza Italia vezetője arról tweetelt, hogy megkérik a magyar kormányt, figyelje a helyzetet és lépjen közbe, hogy I.S. olasz állampolgár emberi jogai érvényesülhessenek. Piero Fassino Demokrata párti képviselő az olasz kormány beavatkozását kérte, hogy I.S. szabadlábon védekezhessen és garantálják a jogait. A liberális Italia Viva képviselője, Nicola Danti pedig nyilvánosan kérte Giorgia Meloni miniszterelnököt, hogy járjon közben Orbánnál.

Az olasz Avvenire úgy tudja, hogy Tajani külügyminiszter hétfő este azt kérte, kedden kéressék be a római magyar nagykövetet az olasz külügybe. A lap információja szerint a budapesti olasz nagykövet kedden tárgyal az ügyben a magyar kormányzattal.

Hétfőn tartották az egy évvel ezelőtti neonáci Kitörés túra feltételezett résztvevőinek megtámadásával és megverésével vádolt három nyugat-európai szélsőbalos aktivista perének első előkészítő ülését Budapesten. A tárgyalóteremben sok olasz volt jelen, a vádlott családtagjai, újságírók, jogvédők és a nagykövetség munkatársai. Őket is, illetve az olasz közvéleményt is sokkolta a látvány, hogy I.S.-t összebilincselt végtagokkal, vezetőláncon hozták be a tárgyalóterembe, hogy a tárgyalás három és fél óráját végig megláncolva töltse.

„Sokkoló volt, őrületes látvány. Úgy bántak vele, mint egy kutyával. (…) Ez az európai jogszabályok súlyos megsértése” - nyilatkozta az olasz sajtónak a hétfői ülés után Eugenio Losco, az egyik jelenlévő ügyvéd.

A 39 éves milánói nő korábban is panaszkodott fogva tartásának körülményeire, ügyvédje, Magyar György ezt nyilatkozta a Magyar Hangnak: „Védencem nagyon rosszul viseli a fogva tartás körülményeit. Úgy érzi, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt. Kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel. Nemzetközi terroristaként tekintenek rá”.

Frissítés: Tényleg diplomáciai szintre jutott a lábbilincsben elővezetett olasz szélsőbaloldali aktivista ügye, berendelték a római magyar nagykövetet és már Szijjártó Péterrel is beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszter, írja a hvg.hu. „Tudni akarjuk, miért nem tartják be a fogvatartottakkal való bánásmód néhány alapvető szabályát, kértük, hogy ezeket tartsák tiszteletben, mert túlzásokba estek" – mondta Antonio Tajani azok után, hogy I.S.-t lábbilincsben vezették elő a tárgyalásra.

Tajani azt mondta, már beszélt az ügyben a magyar külügyminiszterrel és a római magyar nagykövetség ügyvivőjét is berendelték az olasz külügybe, hogy tiltakozzanak a nőt érintő bánásmód miatt, hozzátette továbbá, hogy meglátják, nem lehet-e házi őrizetet alkalmazni, vagy Olaszországba vinni, hogy ott töltse le büntetését. Arról is beszélt azonban, hogy Orbán Viktornak ehhez semmi köze, hiszen Magyarország szuverén állam, és a büntető eljárásokról nem ő dönt, hanem az igazságszolgáltatás. És az olasz külügy csak tiltakozhat, mert a nőt egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva.

A magyar külügyminisztérium kérdésünkre egyelőre nem reagált az ügyben.

(via 444.hu)