„Klubrádió
A lényeg

A magyarok 60 százaléka szerint nem a keresztény értékek mentén vezeti a kormány az országot

11/12/2023 07:45

| Szerző: Klubrádió

A magyarok közel 60 százaléka szerint nem a keresztény értékek mentén vezeti a kormány az országot – derül ki a Publicus kutatásából, amelyet a Népszava ismertetett.

A felmérés tanúsága szerint szerint a válaszadók 85 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy a papok nyíltan politizálnak a templomokban és ezzel a magukat kormánypártinak vallók háromnegyede is egyetért.

Emléknap - Megemlékezés Pócspetriben
 
Semjén Zsolt. 
MTI Fotó: Balázs Attila
 

A többség nem elégedett a keresztény egyházak segítő tevékenységével sem: 38 százalék vélekedik úgy, hogy kellő mértékben kiveszik a részüket a szegények, szociálisan rászorulók, elesettek megsegítéséből. Ebben a kérdésben szintén a kormánypárti szavazók és templomba járó vallásgyakorlók ítélik meg pozitívabban az egyház szerepét.

A válaszadók 76 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az egyházak tulajdonába került oktatási intézmények több állami támogatást kapnak, mint az államiak. Ugyanakkor mindössze 17 százalék gondolja azt, hogy a keresztény egyházak megfelelően kezelik a papi pedofília és a szexuális visszaélések kérdését Magyarországon, 57 százalék pedig ellenkezőképpen vélekedik.