„Támogassa
A lényeg

Semjén: Úgy védhetjük meg a keresztény civilizációt, ha kitöltjük a nemzeti konzultációt

28/11/2023 21:45

| Szerző: Klubrádió

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint meg kell védeni Magyarország keresztény civilizációját "az Európára zúduló iszlám inváziótól". Szerinte úgy védhetjük meg, ha kitöltjük a nemzeti konzultációt, ezzel felhatalmazást adva a kormánynak hogy "Brüsszelben is meg tudja védeni a keresztény kultúránkat, nemzeti szuverenitásunkat, családjainkat".

Semjén szavai szerint "három kérdésben is harcban állunk Brüsszellel". Az első, hogy nem engedjük be az illegális migrációt Magyarországra, szó sem lehet kötelező betelepítési kvótáról – jelentette ki az MTI beszámolója szerint.

A másik kulcsfontosságú téma Ukrajna. Semjén Zsolt emlékeztetett: a nyugati terv az volt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút nyugati segítséggel, azonban szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán ellentámadás kudarc, a szankcióktól az orosz gazdaság nem roppant meg, és Vlagyimir Putyin elnök sem rendült meg hatalmában. Ezzel ellentétben Európa "belerokkant a szankciókba" – fogalmazott. Ebből az következik, hogy új Ukrajna-stratégiára van szükség – vélekedett.

Semjén Zsolt szerint válaszolni kell arra a kérdésre, hol van Ukrajna határa. Van egy nemzetközi jogilag elismert határa, ám jelentős területeit az orosz hadsereg ellenőrzi. Úgy fogalmazott: "lakossága többsége" elhagyta Ukrajnát, és az állam "létét is az Európai Unió segélyei tartják fent".

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: ha Ukrajna uniós országgá válna, akkor egy háborúban álló országot vennénk fel az unióba, és könnyen háborús konfliktusban találnánk magunkat. Ráadásul attól kezdve az agrártámogatások, a kohéziós pénzek Ukrajnába mennének – jegyezte meg.

Kijelentette: nem tartja reálisnak Ukrajna felvételét az Európai Unióba, hanem szerinte speciális státuszt kell ajánlani az országnak, mint például Törökország esetében.

Semjén Zsolt a gyermekvédelmi törvény kapcsán elmondta, a gyerekek szexuális felvilágosítása a szülőkre tartoznak, nem pedig "LMBTQ lobbi-csoportokra".

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)