„Klubrádió
A lényeg

Csökken a katolikusok száma: Semjén szerint ebben benne lehet a DK "egyházellenes propagandája"

10/10/2023 21:28

| Szerző: Klubrádió

A 2001-es 5,3 millió után idén már csak 2,6 millió ember vallotta magát római katolikusnak. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint sokakat megfélemlíthetett a DK "egyházellenes propagandája" is, egyébként pedig "Magyarország továbbra is erős bástya a keresztény világban".

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, durva csökkenést mutat a katolikusok száma az elmúlt évtizedek népszámlálási adatai alapján – derül ki a tavalyi népszámlálás adataiból, amelyeket kedden sajtótájékoztatón ismertetett a KSH. 2001-ben 5,3 millió ember vallotta magát római katolikusnak, 2011-ben már csak 3,7 millió, 2022-ben pedig már csak 2,6 millió. A 2022. évi népszámlálás vallási, felekezeti hovatartozásra vonatkozó – önkéntesen megválaszolható – kérdésére a lakosság 60%-a válaszolt, 40%-a pedig nem.

A KDNP-s politikusnál a DK egyik országgyűlési képviselője érdeklődött; Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, miért csökkent drasztikusan a katolikus hívők száma az elmúlt 10 évben Magyarországon. 

Semjén Zsolt válaszában jelezte, fontos tudni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – szerinte az Eurostat előírására – a népszámlálást ezúttal szemben az előző két népszámlálás gyakorlatával, most először névvel és címmel, tehát nem anonim módon folytatta le. Márpedig nem igényel különösebb magyarázatot, írta, hogy a magyar történelem során akár a vallási, felekezeti, akár a nemzetiségi adatoknak is milyen következménye volt. Mindkettő kiválthatott az érintettekre vonatkozóan retorziós intézkedéseket, elég egyházi oldalról csak a magyarországi zsidó lakosság gyászos emlékű 1944-es deportálására, vagy a kommunista diktatúra egyházüldözésére gondolni. A kormánypárti politikus úgy véli, sokakat megfélemlíthetett a DK – főként a történelmi keresztény egyházakkal szemben megnyilvánuló „egyházellenes propagandája” is.

Úgy látja, a nem válaszolókat semmiféleképpen sem lehet automatikusan és kizárólagosan a vallástalanok kategóriájába sorolni. Ha a kérdésre válaszolók arányában vizsgáljuk a valamely felekezethez tartozókat, akkor azt látjuk, hogy 73,1% vallotta magát valláshoz, felekezethez tartozónak. Semjén szerint ha ezt a teljes népességre is kivetítjük, akkor több mint 7 millió valláshoz, felekezethez tartozó polgárt kapnánk, akik közül mintegy 5 millió lenne a katolikusok létszáma – írta Semjén, abból kiindulva, hogy szerinte a nem válaszolók körében ugyanolyanok lennének az arányok, mint a többieknél.

Erre az önkényes példára támaszkodva azt írta: közel sem sem olyan borús a kép, mint azt Vadai Ágnes és a DK-val „szövetséges” sajtótermékek láttatni szeretnék. Sőt, szerinte megállapítható, hogy a magyar társadalom vallásossága tekintetében minden ellenkező erőhatás ellenére sem következett be számottevő negatív változás. Talán nem tetszik ez Önnek, Önöknek, de mindez azt is jelenti, hogy Magyarország továbbra is erős bástya a keresztény világban – jelentette ki.

„Egyetlen következtetés kétségtelenül levonható a népszámlálási adatokból, nevezetesen az, hogy Magyarországon a kereszténység a legnagyobb társadalmi rendező elv, a legerősebb identitásképző közösség. Tehát, akár tetszik ez Önnek és pártjának, akár nem, Magyarország – az Önök és elvbarátaik kitartó aknamunkája és pártelnökük fenyegetőzései ellenére – mind történelmileg, mind szociológiailag keresztény ország” – zárta gondolatait a miniszterelnök-helyettes. 

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)