„Támogassa
A lényeg

Erdőt vágnának ki Szegeden, hogy egyházi iskola épüljön

26/10/2023 09:00

| Szerző: Klubrádió

A szegedi városháza környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó, Zöld Város Programért felelős tanácsnoka szerint ez a beruházás egy nem indokolható természetpusztítás lenne.

A kormány hat hektár erdőt ajándékoz a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott egy új, saját egyházi iskolát építsen – írja a Telex. A városházán attól tartanak, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Az aggodalom nem tűnik alaptalannak, a kormányrendelet szerint a Pénzügyminisztériumnak 103 millió forintot kell biztosítania arra, hogy az agrártárca

"gondoskodjon az ingatlan termelésből való kivonásáról, csereerdősítésről, továbbá a művelésből való kivonás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséről".

A lapnak a szegedi városháza környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó, Zöld Város Programért felelős tanácsnoka, Mihálik Edvin azt mondta: az ingatlanátadásról, és a tervezett munkálatokról Szeged önkormányzata semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, arról csak a Közlönyből értesültek. Mihálik szerint a városban sehol sem lehet másik olyan földterületet találni, amelynek beültetésével pótolni lehetne a hathektáros erdőt, amely az egykor árvízvédelmi célból épített körgát mellett fekvő zöld sáv része.

Mihálik szerint ez a beruházás egy nem indokolható természetpusztítás lenne.