„Klubrádió
A lényeg

A környezetvédelem az ipari tárca feladata lesz

19/05/2022 11:55

Ahogy arra előzetesen is lehetett számítani, a környezetvédelem nem kapott önálló tárcát: az Technológiai és Ipari Minisztérium alá sorolják be ezt a területet.

Orbán Viktor új kormányában nemcsak a miniszterek és minisztériumok változnak, de az egyes területek besorolása is. Az már korábban kiderült, hogy nem lesz önálló egészségügyi és oktatási minisztérium, ezeket a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá sorolják be – előbbi esetében már eddig is ő volt a fő döntéshozó egy ideje, mióta az Emmit vezető Kásler Miklóstól elvettek területeket a járvány alatt.

Ugyancsak új minisztérium alá sorolják a környezetvédelmet. A 2018 és 2022 közötti Orbán-kormányban az agrártárca kapta meg a környezetvédelmi feladatokat, ez mostantól a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztériumhoz fog tartozni. Mindez szokatlan lépés, mert az ipar és a környezetvédelem érdekei sokszor egymással ellentétesek, így kérdéses, milyen érdekérvényesítő kérdése lehet a zöld témákkal foglalkozóknak ilyen struktúrában, ahol az érdekütközések eleve kódolva vannak.

Az agrárminisztériumot továbbra is vezető Nagy István szerint viszont ez szerencsés lépés, mivel ezzel olyan intézményhez kerül a környezetvédelem, amelyet ez a kérdés "a legközvetlenebbül érint". A fenntarthatósági kérdéseket az új struktúrában kettéosztották: a természetvédelem továbbra is önálló, államtitkársági rangú területként marad a mezőgazdasági tárcánál, a környezetvédelem kerül az ipari minisztériumhoz.