„Támogassa
A lényeg

A kormány egy rendelettel takarít el minden akadályt a Magyar Rádió egykori épületének bontása elől

4/12/2023 15:29

| Szerző: Klubrádió

A kormány utólag, visszamenőleges hatállyal rendeletben kívánja ellehetetleníteni azt, hogy kiemelt állami beruházások által érintett épületek esetében a helyi önkormányzat egyedi védettséget biztosíthasson számukra – írta Pikó András. A józsefvárosi polgármester közölte, hogy a kormány pénteken adott ki egy rendeletet, amely szerint az eljáró építési hatóság az érintett ingatlanokkal kapcsolatban már nem veheti figyelembe a helyi önkormányzat által megállapított örökségvédelmi követelményeket.

Novemberben derült ki, hogy mégis megkapta a bontási engedélyt a Magyar Rádió egykori épületére a tulajdonos. A bontás lesz az első lépés a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítéséhez. Az önkormányzat néhány héttel korábban egy határozattal ideiglenes védelem alá vette az épületegyüttest, hogy megakadályozza a bontást, és hogy társadalmi egyeztetés induljon.

2023. december 04. A lényeg (2023.12.04) Pikó András
01:01
00:00

Pikó szerint a rendeletet a Pázmány Campus miatt hozták, ám "az összes magyarországi önkormányzatot kiforgatja a még meglévő maradék építéshatósági jogaiból, és elveszi a lehetőségét is hogy közük és beleszólásuk lehessen abba, mit épít az állam vagy valamelyik lekötelezettje az önkormányzatuk területén". A polgármester azt is hozzátette, hogy a rendeletet az Alkotmánybíróságon kell megtámadni. December 11-én 18 órától a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatást tart a Pázmány-projekt témájában.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez fordult Józsefváros, hogy közösen az alkotmánybíróságnak nyújtsák be, hogy vizsgálják felül a rendeletet. Gémesi György, a szövetség elnöke a Klubrádiónak azt mondta, a kormány gazdasági érdekei nem írhatják felül a helyi értékek védelmét.

2023. december 04. A lényeg (2023.12.04.) Gémesi György
00:38
00:00