„Klubrádió
A lényeg

Helyi védelem alá vette a Magyar Rádió bontásra ítélt épületeit Józsefváros

8/11/2023 10:28

| Szerző: Klubrádió

1600 teherautó kellene majd annak a törmeléknek az elszállítására, ami a Magyar Rádió volt épületeinek lebontásából keletkezik a Palotanegyedben.

Tízből nyolcat lebontana a Magyar Rádió épületei közül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Miután az állam az egyetemnek játszotta át a Bródy Sándor utca, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Pollack Mihály tér határolta ingatlanokat, az egyetem itt tervezi megépíteni új kampuszát. 

A bontási munkálatok során egy éven keresztül több mint 1600 teherautó fordulna meg a kerület ezen részén – mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere, hozzátéve, az ezzel járó por és zajszennyezés ezidőre tönkretenné az itt élők életét.

Ennek elkerülése érdekében a kerületi civilek kidolgoztak egy alternatív tervet, amely révén egyrészt zöldebbé tenné a területet, másrészt megőrizné a történelmi értékeket képviselő épületeket – mondta a polgármester. Ugyanakkor ezt a tervet nem sikerült megbeszélniük a döntéshozókkal – tette hozzá. "Az itt élők és a kerületi önkormányzat feje fölött dönt a kormány, a katolikus egyház és az egyeteme arról, hogy a következő évtizedeket meghatározó nagy beruházás milyen legyen, és milyen mértékben befolyásolja az itt élőknek az életét" – fogalmazott Pikó.

Ráadásul az épületek bontására szóló közbeszerzést a kerület tudta nélkül írták ki. Annak érdekében, hogy a helyiek és az önkormányzat bevonásával széles körű társadalmi egyeztetés valósulhasson meg, Pikó András kedden a törvény által biztosított hatáskörénél fogva a kerület helyi képviselőjének a javaslatára egy határozattal helyi védettség alá helyezte a bontásra ítélt épületeket.

A társadalmi egyeztetés jegyében Józsefváros szerda este 6 órától a Horánszky utca 13 alatt található H13-ban közösségi fogadóórát szervez, ahová azokat a helyieket várják, akik szeretnék véleményüket megosztani az üggyel kapcsolatban.