„Köszönjük,
A lényeg

A főigazgató-helyettest bízták meg az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetésével

1/12/2023 15:17

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára 2023. november 30-i hatállyal felmentette tisztségéből Jenei Zoltán addigi országos kórház-főigazgatót, és Szondi Zita általános országos kórházi-főigazgató helyettest bízta meg a főigazgatói feladatok ellátásával – közölte az MTI.

Jenei Zoltánt a MedicalOnline értesülései szerint a kórházak gazdasági problémái, vagyis hatalmas felhalmozott adóssága miatt küldték el, és vele együtt távoznia kellett a szervezet gazdasági igazgatóhelyettesének, Tóbiás Tamásnak is.

A Népszava szerint a kormány a 2020-ban kinevezett Jeneit okolja azért is, hogy az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról eddig nem éppen sikertörténet.

A magyar kórházak adóssága sosem volt még olyan magas, mint október végén, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig kedden hozta nyilvánosságra, melyik intézmény mekkora összeget kaphat a számlái kifizetésére. Nagy a szórás: van olyan kórház, amelyik az adósságainak 25, de olyan is, amelyik a kifizetetlen számlák 95 százalékára kapott támogatást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón nem tudta megmondani, hogy mitől halmozhattak fel ekkora adósságokat az intézmények, de közölte: "A kórházi adósságokat kifizetjük".  Elmondta, a kormány dolgozik rajta, hogy felelőst találjon.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)