„Klubrádió
A lényeg

A debreceniek nagy többsége ellenzi az akkugyárat

10/02/2023 16:20

| Szerző: Klubrádió

A debreceniek nagy többsége ellenzi a városba tervezett hatalmas kínai akkumulátorgyár megépítését. A megkérdezettek 64 százaléka szerint a projekt káros hatásai jelentősebbek lesznek, mint a tőle várható haszon – írja a 21 Kutatóközpont legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelyet a hvg.hu idézett.

Az ellenzéki érzelmű, illetve a bizonytalan/Mi Hazánk szimpatizáns polgárok körében gyakorlatilag egyértelmű a beruházás elutasítása (88, illetve 78 százalék),

Az akkugyárról a kormánypárti válaszadók 62 százaléka nyilatkozott pozitívan, 16 százaléka pedig kifejezetten elutasító volt.

A Föld órája - Debrecen
 
Debrecen. Fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt
 
 

A legkomolyabb aggályok a gyár környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival kapcsolatban merültek fel, a válaszadók 42 százaléka számára a legfontosabb szempont a környezetszennyezés, míg további 12 százalékuk a vízkészletek elhasználását jelölte meg problémaként, 11 százaléknak pedig az volt a baja, hogy senki nem kérdezte meg korábban a projektről a lakosságot.

A kutatást a 21 Központ a Momentum megbízásából végezte, 1000 embert kérdeztek meg, a minta reprezentatívnak számít a debreceni lakosok körében nemre, korra és végzettségre vonatkozóan.

A pénteki Esti gyorsban részletezte nekünk a témát Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója. A beszélgetést itt hallgathatják meg:

2023. február 10. Esti gyors - részlet 23.02.10. Róna Dániel
08:55
00:00