„Klubrádió
A lényeg

A bíróság elutasította Szilágyi Liliána apjának feljelentését

21/02/2023 14:18

| Szerző: Klubrádió

A bíróság elutasította Szilágyi Zoltán feljelentését, amely szerint jogtalanul járt volna el a Magyar Úszó Szövetség, amikor úgy döntött: Szilágyi Liliána apjának magatartása méltatlan, és a továbbiakban nem kívánatos személy a szövetség rendezvényein.

Jogerős végzést hozott a Fővárosi Törvényszék, miután Szilágyi Zoltán rágalmazás és becsületsértés miatt büntető feljelentést tett a lánya, Szilágyi Liliána ügyével foglalkozó, a Magyar Úszó Szövetség által felállított Eseti Bizottság valamennyi tagja ellen az őt elmarasztaló megállapításaik nyilvánosságra hozatala után. Az elsőfokú bíróság döntését helyben hagyva kimondták, a testület semmilyen formában nem követett el sem rágalmazást, sem becsületsértést, azaz az eljárást bűncselekmény hiányában szüntette meg a törvényszék.

A végzés külön kitér arra, hogy az Eseti Bizottság minden tekintetben jog szerint járt el, így megállapításait a tanú meghallgatások mellett egy korábban született, jogerős bírósági ítéletre alapozta, amely egyértelműen kimondta, hogy Szilágyi Zoltán milyen cselekményeket követett el kiskorú lánya sérelmére korábban.

A korábbi, az Eseti Bizottság számára is hivatkozási alapként szolgáló ítélet szerint „A bíróság megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán Szilágyi Liliána irányában tettlegességig elmenő agresszív magatartást tanúsított, továbbá megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán kisebbik gyermeke, Szilágyi Gerda fejlődését veszélyezteti.”

A bizottság tavaly március 30-án hozta nyilvánosságra vizsgálatának eredményét, a Magyar Úszó Szövetség elnöksége ezek után hozta meg a határozatot, miszerint „elítéli, sportszakemberhez méltatlannak tekinti dr. Szilágyi Zoltán magatartását és a Magyar Úszó Szövetség rendezvényein nem kívánatos személynek nyilvánítja”.

Szilágyi Liliána tavaly áprilisban a Klubrádió Szavakon túl című műsorának vendége volt, Kadarkai Endre két adáson keresztül beszélgetett az úszónővel az átélt traumákról. Az úszónő 2021 végén beszélt arról, hogy apja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta édesapja már gyerekkorától kezdve.