„Hírek
A lényeg

A bírók tiltakoznak a kormánypropaganda támadásai matt

17/08/2022 10:44

A magyar kormány propagandaminisztériuma "alá tartozó" médiatermékek nekimentek egy magyar bírónak. A Magyar Nemzet azt írta a Fővárosi Törvényszék vezető bírájáról, hogy évek óta kormányellenes agitálást folytat, sőt 2006-ban szerepet vállalt a gyurcsányi terrorban, és ezért a Magyar Nemzet szerint átírták a Wikipedia szócikket, amiről maga a lap is elismeri, hogy a törölt részek ténybeli tévedéseket tartalmaztak. Ennek ellenére az Origo a gyurcsányi terror bírájának nevezte, miután Vasvári a hétvégén azt állította, hogy az Orbán-kormány „folyamatosan túllépi” hatáskörét a bíróságok befolyásolása érdekében.

A kormányzati propaganda támadását nem csend fogadta, hanem az Országos Bírói Tanács közleményt adott ki, amiben a leghatározottabban visszautasítanak minden olyan, a magyar sajtóban megjelent állítást, miszerint „bármely hivatalban lévő magyar bíró valaha is bármilyen terror bírája lett volna, vagy a politikai paletta bármely szereplőjéhez lenne köthető”.

„Egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak egy modern, európai jogállamban nincs helye!” - írta a tanács, amely szerint a „bírósági igazgatással kapcsolatban megfogalmazott bírói kritika vagy vélemény nem minősíthető az ország elleni támadásnak, az a bírákat is megillető vélemény-nyilvánítási szabadság része”.

Ugyanez a bírói testület az idén egyszer már felszólalt a bírói karra nehezedő és fokozódó kormányzati nyomás ellen.