„Klubrádió
A lényeg

A baltás gyilkos óta először fordult Szijjártó Örményországhoz

2/12/2022 08:06

Kifejezetten barátságtalan gesztus volt tíz évvel ezelőtt, hogy Magyarország kiadott egy örmény katona brutális meggyilkolása miatt elítélt azerit Azerbajdzsánnak, ahova a gyilkos nemzeti hősként térhetett haza. Már maga az ügylet is gyanús volt, és komoly pénzmozgások előzték meg azeri oldalról egy ismeretlen magyar kormányközeli társaság felé, de a diplomáciai kapcsolatokat mindenesetre Örményország megszakította Magyarországgal.

Szijjártó Péter viszont csütörtökön este arról adott hírt, hogy a lengyelországi Lodzban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésén tárgyalt Ararat Mirzoján örmény külügyminiszterrel is. "Immáron több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok. Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról" - írta a magyar külügyminiszter.

A KBSZSZ csúcstalálkozója Örményországban
 
A KBSZSZ csúcstalálkozója Örményországban
 
Jereván, 2022. november 23. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) csúcstalálkozóján. MTI/AP/Photolure/Vahram Bagdaszarján
Fotó: Vahram Bagdaszarján
 

 

A fagyos kapcsolat okairól egy szót sem írt Szijjártó, pusztán annyit jegyzett meg, "két keresztény ország esetében ez így helyes".

A következő időszakban mindketten kinevezik a nagyköveteiket a másik országba. Az örmény miniszterelnök éppen egy hete találkozott Vlagyimir Putyinnal is.

Hogy mit akarnak a volt szovjet tagköztársaságok, arról Anton Bendarzsevszkij, a térség szakértője beszélt a Reggeli gyorsban még októberben.