„Klubrádió
A lényeg

20 katonát küldene az Iszlám Állam ellen a magyar kormány

15/11/2023 06:45

| Szerző: Klubrádió

A kormány legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – katonát küldene az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletek segítésére – derül ki a kedd késő este közzétett határozati javaslatból. A megbízatást a katonák 2025. december 31-ig töltenék be. A megbízatás célja, hogy a magyar katonák részt vegyenek a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben.

Az Országgyűlés korábban jelentősebb létszámban engedélyezte a Magyar Honvédség katonáinak kiküldetését, például 2015-ben több száz katona állomásozott Irakban. Azonban időközben a létszámuk csökkent. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok 2019. március 23-án bejelentette: Irakban és Szíriában is teljes katonai vereséget szenvedett az Iszlám Állam. Így a korábbi együttműködésben részt vevő katonák kiküldetése átalakult, kevesebb emberre volt szükség.

Koronavírus - Németh Szilárd: a Magyar Honvédség a legbizto
 
Katonák a Petőfi Laktanyában a Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Elmondható azonban, hogy a globális terrorizmussal szembeni fellépés a nemzetközi közösség számára változatlanul kiemelt kül- és biztonságpolitikai prioritás marad” – szerepel a határozati javaslat indoklásában. (A Telex nyomán)