„Támogassa
A lényeg

Elvették az állampolgárságát a brit nőnek, aki nyolc éve, még kiskorúként csatlakozott az Iszlám Államhoz

22/02/2023 14:18

| Szerző: Klubrádió

Nem térhet haza az a fiatal brit nő, aki nyolc éve még kiskorúként Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez: Shamima Begumtól 2019 februárjában vonták meg a brit állampolgárságot, fellebbezését a londoni bíróság szerdán elutasította.

Begum nevét 2015 februárjában ismerte meg a világ, amikor a 15 éves londoni lány és két barátnője elszökött otthonról. A Gatwick repülőtér biztonsági kameráinak köszönhetően gyorsan kiderült, hogy elhagyták az országot, majd nem sokkal később az is, hogy előbb Isztambulba repültek, majd onnan egy hosszú buszúttal és embercsempészek segítségével átjutottak Szíriának arra a részére, amit akkor a terrorszervezet ellenőrzött.

A bangladesi származású, Angliában született Begumot érkezése után tíz nappal hozzáadták egy ISIS-taghoz és három gyereket szült, akik mind meghaltak fiatalon. 2019-ben, egy észak-szíriai menekülttáborban találtak rá – írja róla a Wikipedia.

Sayeeda Warsi brit parlamenti képviselő az ítélet kapcsán azt mondta, az állampolgárságtól megfosztó bírói gyakorlatot szinte kizárólag dél-ázsiai, közel-keleti és afrikai származású muszlimok ellen használják fel, az állampolgársági rendszer pedig ellentétes a méltányosság és a törvény előtti egyenlőség elveivel.

A most 23 éves nő ügye sok kérdést felvetett, például, hogy milyen büntetést érdemel, aki még kiskorúként csatlakozik az Iszlám Államhoz, mi van akkor, ha valaki egyébként odacsalta, vagy hogyan lehet eldönteni, hogy önmagában veszélyt jelent-e a visszatérése a hazájába.

Nemrég egy magyar férfit nem jogerősen két év börtönre ítéltek háborús uszítás miatt. A vád szerint a férfi az Iszlám Államot, annak harci módszereit dicsőítő propagandát osztott meg. A vádlott tagadta, hogy támogatná a terrorszervezet tevékenységét.

(via MTI/444.hu)