„Klubrádió
A lényeg

Két év börtönre ítéltek Iszlám Államot dicsőítő tartalmak miatt egy magyar fiatalt

25/01/2023 14:59

| Szerző: Klubrádió

Bűnösnek találta háborús uszítás bűntettében és ezért két évi börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék szerdán T. Dominikot – írja a 444. A vád szerint a férfi az Iszlám Államot, annak harci módszereit dicsőítő propagandát osztott meg. A vádlott tagadta, hogy támogatná a terrorszervezet tevékenységét.

A Pest Megyei Főügyészség tavaly augusztusban számolt be róla, hogy háborús uszítás miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki az Iszlám Államot, annak harci módszereit dicsőítő propagandát osztott meg. A vádiratban az szerepelt, hogy a férfi már évek óta érdeklődött a terrorista módszereket hirdető szervezetek, így az Iszlám Állam iránt is, valamint hogy kivégzésekről szóló videókat nézett.

Az ügyészségi közleményben írtak az ügy hátteréről is: eszerint a terrorista propaganda ma jellemzően az interneten terjed, és mivel a nagy tartalomszolgáltatók törlik az ilyen tartalmakat, a szimpatizánsok nem nyilvános fórumokon osztják meg ezeket. A vád szerint T. Dominik olyan kapcsolatokat épített ki, amelyek segítségével beléphetett ilyen oldalakra.

Az ügyészség azzal vádolta a férfit, hogy regisztrált egy németországi zenemegosztó platformra, majd oda két különböző felhasználónéven is úgynevezett naseed-okat, buzdító énekeket töltött fel, amelyek közül némelyek előállítói az Iszlám Állam sajtósai voltak, és ezek értelemszerűen az Iszlám Államot dicsőítették, terrorista módszerek bevetésére buzdítottak. T. Dominik csatornájának 41 követője volt, és a feltöltött tartalmakat (2018 és 2019 között összesen 18 fájlt töltött fel a felületre) bárki megtekinthette. A vádirat része volt az is, hogy a férfi netes beszélgetésekben magát úgy határozta meg, mint aki ugyan nincs közvetlen összeköttetésben az Iszlám Állammal, de annak segítője.

A 444 tárgyalótermi cikke szerint T. Dominik, aki részben algériai származású, tagadta, hogy támogatná az Iszlám Állam tevékenységét. Az oldalaik látogatását, a videók letöltését kíváncsisággal magyarázta.

Az ítélet ellen mindkét oldal fellebbezett. A férfi eddig 16 hónapot töltött letartóztatásban, mostantól szabadlábon védekezik. Mivel a büntetésébe ez az idő beleszámít, ráadásul kétharmad letöltése után feltételesen szabadulhat, a 444 szerint ha másodfokon nem kap súlyosabb ítéletet, már nem kell visszamennie a börtönbe.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Rosta Tibor)