„Köszönjük,

Magyarország 2030 néven rendezett az Egyensúly Intézet egy konferenciát, ahol az ország jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetéseket politikai és gazdasági szereplők és döntéshozók. Mintegy 80 vállalat vezetője, 30 nagykövet, és több politikus is részt vett rajta, szó volt az állami és uniós támogatások vállalatfejlesztésben betöltött szerepéről, a Magyarország számára optimális energiastratégiáról és arról is, jelenleg hol tart nálunk a digitalizáció. Bodnár Barna összefoglalóját hallhatják az eseményről.

Első látásra – igaz, van aki sokadikra is azt mondja – a Trump elleni vádak nagyon gyenge lábakon állnak. A nyilvánosságra hozott 34 vádpont semmi új információval és támadási felülettel nem szolgál. Azonban mégis van valami trükkös megfogalmazás a vádiratban, ami túlmehet az eddig ismert pornósztáros botrányból kirobbant "könyvelési vétség" fogalom értelmezésén. James Forsher hollywoodi dokumentaristával és producerrel is körbejárjtk a témát: mit gondol minderről egy átlagamerikai. Csernyánszky Judit interjúja. 

A tanárokra kimért mostani jogfosztások végső soron a diákokon csattannak. Kevesebb tanár, sokkal rosszabb munkakörülmények közé kerül; nyilván ettől nem lesz magasabb az oktatás színvonala – állítja Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója, aki nem is nagyon vitatkozik azon az állításon, hogy az oktatás színvonala  a bosszúból elfogadni kívánt jogszabály után tovább fog esni, mert zuhanni mindig van hova.

Már egymás kinyírása zajlik a színházi világban – véli Csáki Judit színikritikus, aki szerint azoknak az alkotóknak a lehetőségei gyorsan szűkülnek, akik nincsenek benne a Vidnyánszky-féle brancsban. Arról is beszéltünk, hogy az operaház vezetőjének a karrierje lehet, hogy azon a nyilvánosan elmondott mondatán múlik, amely szerint 12 évnél többet nem egészséges senkinek hatalomban lennie. Ő ugyan magára gondolt, de az Operaház megnyitóján a kamera éppen Orbánra váltott a mondat alatt. Ezen múlna valakinek a karrierje 2023-ban? Csak ezen – véli Csáki, aki szerint legalább szórakozva figyelhetjük, mi történik, mert már a láncainkat sem veszíthetjük, mert már az sincs.

2023. április 08. Hetes Stúdió (2023. április 08., szombat 15:00)
54:52
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter