„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: Magyarország mégsem lesz az EU öt legélhetőbb állama között 2030-ra

4/04/2023 14:38

| Szerző: Klubrádió

De a területfejlesztési miniszter szerint lehetne azt mondani, hogy Európai Bizottság akadályozza ezt.

„Amikor az Orbán-kormány az európai uniós források felhasználását tervezte, azt tűzte ki célul, hogy Magyarországnak 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé kell tartoznia" – mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Egyensúly Intézet „Magyarország jövő időben” nevű konferenciáján kedden.

Hozzátette: "tekintettel arra, hogy az európai uniós források nem érkeztek meg, el is halaszthatjuk a célnak a teljesítését, így azt is mondhatná, hogy az Európai Bizottság akadályozza azt, hogy az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzunk".

Ezzel együtt Navracsics kiemelte, hogy Magyarország bár nem a legmagasabb felzárkózási ütemben, mégis szépen lassan jön fel, nem úgy, mint a balti államok, viszont szerinte jobb ütemet felmutatva, mint Görögország vagy Portugália.

Március 31-ig nem egyezett meg a kormány és a Bizottság az uniós pénzekkel kapcsolatban, bár a kormány szerint (erről is Navracsics beszélt) nincs szó csúszásról, hiszen ez önként vállalt határidő volt. A tárgyalásokról nincsenek hivatalos információk, így nehéz pontosan megmondani, melyik ügy hol tart.

Magyarországnak még számos jogállamisággal, korrupcióellenes küzdelemmel és igazságszolgáltatási reformmal összefüggő feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap, és a több mint 22 milliárd eurós hétéves költségvetési finanszírozás elérhető legyen – emlékeztet a hvg.hu.