„Klubrádió
A lényeg

EU-s pénzek: Navracsics más szót használna a csúszás helyett

31/03/2023 17:13

| Szerző: Klubrádió

Az InfoRádióban Navracsics Tibor azt mondta, szerinte nem a csúszás a megfelelő kifejezés arra, hogy a kormány által vállalt határidőre nem teljesülnek az uniós pénzekért tett vállalások. Ugyanis szerinte a csúszás azt jelenti, ha valaki úgy nem készül el, hogy a másik ehhez nem járul hozzá, ám Brüsszel jelezte, nem gond, ha később fogadják el a számára fontos törvényjavaslatokat.

A miniszter közölte, az, hogy március 31-e után pár nappal fogadja el az Országgyűlés a törvénycsomagot az Európai Bizottság tudtával, sőt aktív támogatásával történt.

Az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében egy-két apróbb részlet további egyeztetést kívánt, de már ezeknek is a vége felé járnak az uniós és a hazai szereplőkkel. Arra kellett több idő, hogy a reformról minél alaposabb legyen a konzultáció. Az Európai Bizottság konkrétan jelezte, mit tart aggályosnak az igazságszolgáltatási rendszerben, így konkrét megoldásokra is törekedtek.

Arra, hogy állnak általában a tárgyalások az uniós pénzekről, a területfejlesztési miniszter úgy válaszolt: "Jól". Részletesebben úgy fogalmazott, hogy szerinte időarányosan tartják a menetrendet, jól haladnak a tárgyalásokkal, így idén egészen biztos, de ő abban bízik, hogy az év első felében megérkeznek az első uniós források. Abban is biztos, hogy nyárig sikerül megállapodni az Erasmus-ügyről is.

Navracsics Tibor örömhírnek nevezte, hogy Miskolc, Pécs és Budapest közvetlen uniós forráshoz juthat. Azt mondta, a kormány szakértőinek segítsége kellett ahhoz, hogy a három város sikerrel pályázzon. Mivel vannak még közvetlenül elérhető források, amelyekre önkormányzatok magukban, de konzorciumi partnerként is pályázhatnak, a Magyar Fejlesztésösztönző Irodát aktívabb üzemmódba kapcsolták, a jövőben pedig a hagyományos, a kormányon keresztül jövő uniós források mellett nagyobb szerepet szánnának az önkormányzatoknak, cégeknek elérhető közvetlen uniós forrásoknak is.

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke nemrég a Klubrádiónak azt mondta, "nem látjuk a szupermérföldkövek, azaz a jogállami feltételek teljesítését".