„Klubrádió“

Keresés az archívumban

Klubdélelőtt (2020. november 21., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. november 21., Szombat 09:00

Vendégeink, témáink:

 

Hetvenhét éves volt Benkő Laci, az Omega billentyűse. Váratlanul jött a halála, vagy tudtuk, tudta, vége, nincs tovább? Három éve súlyos beteg volt, mindig mondogatta, ajándékba kapja az előtte álló éveket, amíg koncertezhet, addig él. Tavaly márciusban a járvány miatt véget értek a koncertek.

- Dr. Hegyi Péter, a pécsi Transzlációs Medicina Intézetigazgatója, kutatóorvos, 2017-ig nemzetközi labdarúgó-játékvezető és asszisztens volt. A Magyar Tudományos Akadémia doktora. Kutatóként úttörő munkát végzett a hasnyálmirigy vezetéksejtjeinek élettani és kórélettani működésének feltárásában.

- Ladik Katalin, Hazám díjas költő, performer, színésznő. Újvidéken született, és 1993 óta felváltva él és alkot Újvidéken, Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén. Az úgynevezett írott költeményekkel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális verseket is alkot, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója, képzőművész.

- Zvolszky Zita, hazánk egyik legkiemelkedőbb grafikus művésze, Auschwitz sorozata nemzetközi sikert aratott, hol drámai, hol ironikus művei, hol a modell lelkét is láttató portréi  mindenkire nagy hatással vannak. Csodálatos műterme volt Budapesten, de évek óta szülővárosában, Siklóson él, hogy ápolhassa kerekesszékes édesannyját, aki sok képén modellje is.

- Böcskei Balázs, politológus, a Szocializmus bűnbarlangjai, addig bűnözünk, míg kádár él könyv szerzője. Milyen volt a bűnözés a Kádár-éra alatt? Kik voltak főszereplők a bűnözők, a bűnüldözők, a védőügyvédek között? Csak egy a sok igaz anekdota közül: az Old Firenze éjszakai klubban felveszi a csörgő telefont a pincér, majd kisvártatva a vendégek felé fordul, és elkiáltja magát: „Valamelyik betörő jöjjön a telefonhoz!”

Klubdélelőtt (2020. november 14., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. november 14., Szombat 09:00

Vendégeink, témáink:

 

- Dezső András legújabb könyvének címe: Magyar kóla, a kokain útja Magyaroszágon

- Frideczky Katalin író, zongoranművész

- Szőcs Artur színész, rendező, tanár, színházigazgató

- Dobray György, fimrendező

- Pataki Judit, lakberendező, akinek Padok és pamlagok címmel most jelent meg az albuma

Klubdélelőtt (2020. november 07., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. november 07., Szombat 09:00

Vendégeink, témáink:

 

Huszárik Kata, Jászai Mari díjas színésznő Mohammad Rahmanian kortárs iráni szerző művében, az Interview- ban két izgalmas karaktert alakít. Naimot, 18 éves, úgy tűnik, autista, de az is lehet, hogy a bűntudattól megzavarodott fiatalember. A másik karakter, egy csaknem harmincéves iszlám terrorista nő, aki éveken át szolgálta kivételes intelligenciájával, mérnöki tudásával a forradalmat

- Korhecz Imola, Tolnai Ottó "Mi volt kérded a legszebb Dániában" című versével a Versünnep fesztivál különdíjasa lett.

- Bárdos Katalin, festőművész saját magáról azt mondja: festő tanonc. Tanított a MOMÉ-n, de a tanítás mellett a legjobb tanuló is, nem csak hisz, de maga is műveli az életre szóló tanulást. A Csendélet élményei című kiállításán és képein a látszat ellenére rengeteg a sztori.

- Ruttkai András, közgazdász nagy fába vágta a fejszéjét, novellákat írt családja történeteiről. Az egyik arról szól, hogyan indította el nagymamája az első világháborút, mikor hadat üzent Szerbiának. Utána nagymama igyekezett mindent rendbe hozni, és szépen felnevelt három gyereket, kora legnagyobb színészóriását, Ruttkai Évát, majd Ottót és Ivánt.

- Doncsev Toso, kultúrdiplomata, író, műfordító: magyarországi bolgárokról és bolgárokkal foglalkozó magyarokról, a szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatójaként töltött időszakáról, valamint későn indult írói karrierjéről mesélt, és arról, hogy hamarosan rendhagyó szakácskönyvet ír.

- Vendégünk volt Balázs Zoltán, a Maladype színház alapítója, igazgatója, a színész-rendező. Díjat nyert a Maladype színház a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon.

Klubdélelőtt (2020. október 03., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. október 03., Szombat 09:00

Vendégeink, témáink:

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívót ötvenedik születésnapján köszöntöttük.

9.30 Jacsmenyik József Füleken élő festőművész a nógrádi táj szerelmese. Képein a lángoló színek dominálnak, s főként szülővárosát, a város és gyermekkora egy-egy lenyomatát örökíti meg.

Petrovics Eszter, Erkel Ferenc-díjas televíziós, rendező és szerkesztő, az édesanyáról, Galambos Erzsiről még nem készített dokumentumfilmet, de édesapjáról, Petrovics Emil zeneszerzőről viszont igen. Sőt, nemrégiben A mi Kodályunk címmel egy 100 perces életrajzi alkotást készített.

- Magyar kutatók fedezték fel stressz és az álmatlanság okait az agyban. Kiderült, egy most felfedezett idegsejthálózat felelős azért, hogy beállítsa agyunk éberségi állapotát. Acsády László, agykutatóval, neurobiológussal az agyról, a stresszről, az álmatlanságról és ezek egymásra hatásáról beszélgettünk.

- A magyar filmművészet világszerte egyik legismertebb alkotója, Jancsó Miklós 2020. szeptember 27-én lett volna 99 éves. Ezt az életkort kevesen érik meg, de Jancsó Miklós – barátainak Miki bácsi – életműve, alkotásai sokkal tovább élnek. Művei, filmjeinek különleges világa, iskolateremtő alkotásai előtt tisztelegve indult egy filmsorozatot, amely a centenáriumig tart. Vendégünk a fia, Jancsó Dávid vágó volt.
 
- Hogyan, miben változik meg egy kiszolgáltatott nő élete, amikor váratlanul betoppan hozzá a kislánya apja? Ne szeress című kisfilmben nyújtott alakításáért Fátyol Hermina, Berlinben élő színésznő, a legjobb színésznőnek járó Firenzei Filmdíjat kapta.

 

Klubdélelőtt (2020. szeptember 26., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. szeptember 26., Szombat 09:00

Vendégeik, témáink:

- Erős Apolka, szobrászművész

- Erdődy Orsolya, Fesztiválzenekar menedzser

- Sági György jogász, író, aki új regényéről beszélt

- Dr. Kellermayer Miklós professzor, A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni

- Sz. Katalin klinikai szakpszichológus, arról beszélt, szabad-e gyógyítani és mikor, Hegyeshalmi László, a Veszprémi Művészetek Háza vezetője.

Klubdélelőtt (2020. szeptember 05., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. szeptember 05., Szombat 09:00

Hallgassák a Klubdélelőtt műsorát annak reményében, hogy a biztonsági előírásokat betartva végre elindul a színházi évad. Aki este színházba megy, legalább arra a két-három órára maga mögött hagyhatja a külvilág, a közélet, saját gondjait, és átadhatja magát a felhőtlen szórakozásnak, a kultúrának.
Vendégek és színdarabok:
9.00 Bank Tamás, a Játékszín igazgatója, Kölcsönlakás.
9.30 Hirtling István, Életrevalók.
10.00 Kolovratnik Krisztián, A Teljesen idegenek.
10.30 Kern András, A vád tanúja.
11.00 Nagy Sándor, Legénybúcsú.
11.30 Szente Vajk, A Nagyvárosi fények.

Klubdélelőtt (2020. július 18., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. július 18., Szombat 09:00

Vendégeink:

 

- Oláh Kálmán zenész, Török Zsolt író, Micheller Myrtill énekes, Bethlenfalvy Ádám, Fábri Ferenc író, Zsebők Csaba irodalmár.

 

 - Fazekas György, aki alkoholproblémákkal küzd de, pap szeretne lenni.

 - Emlékezés Bogdán Lászlóra

 - Emlékezés Gyekiczki Andrásra

Klubdélelőtt (2020. április 25., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. április 25., Szombat 09:00

Ismét tragikus hét van mögöttünk, komoly szaktekintélyek, csodálatos emberek távoztak közülünk: Létay Vera filmkritikus és dramaturg, több mint harminc éven át dolgozott a Filmvilág főszerkesztőjeként, 84 éves korában ment el; Győrffy Miklós a televíziózás és rádiózás legendája, 76 éves volt; Pulai Miklós közgazdász, a Világbank magyarországi kormányzója, a Németh-kormány mellett a gazdasági reformbizottság elnökhelyettese, a Magyar Bankszövetség főtitkára, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökhelyettese. 94 éves volt.

9.00 Tóth Brigitta spanyolországi tudósító

9.30 Dr. Kövesd Zsuzsa orvos, producer, kórházi menedzser

10.00 Erdélyi Tibor Kossuth-díjas néptáncos, fafaragó, szobrászművész

10.30 Gayer Ferenc, a Budapest Ragtime Band vezetője, nagybőgőse, 65 éves, születésnapján köszöntjük.

11.00 Kammerer Zoltán háromszoros olimpia bajnok, kajaklegenda, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése után, az 1972-es verseny óta ő lenne az első sportolónk, aki két megnyitón is a magasba tarthatja nemzetünk lobogót.

11.30 Az emlékezés fél órája: Létay VeraGyőrffy MiklósPulai Miklós

Klubdélelőtt (2020. április 18., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. április 18., Szombat 09:00

9.00 Tettamanti Béla Munkácsy Mihály-díjas grafikus nemrégiben volt a Klubdélelőtt vendége. Jól volt, beszélt ugyan a betegségéről is, de a reményről is, mert biztos volt benne, leküzdi. Sajnos nem járt sikerrel, otthonában örökre elaludt. Se külföldi, se hazai mesternek, senkinek sem volt követője. Őt sem fogják követni. Fiatal, csak 73 éves volt.

9.30 Szigeti Tamás fotóriportert nemrégiben Balogh Rudolf-díjjal tüntetették ki. A Da capo egy különleges sorozata, ami zenészekről, illetve emberekről szól, akik zenészek - remek alkotás. Az időt vagy inkább az időtlenséget igyekezett a művész megragadni.

10.00 Vajó Zoltán a csodával határos módon került be az emberi génkészletet feltérképező humángenom-projektbe. Azóta fedezett már fel öregedési gént, fejlesztett génmódosított inzulint és H1N1-vakcinát. És ifi hokibajnokságokat nyert edzőként.

10.30 Illés Fanni világbajnok paraúszó születése pillanatában így szólt az orvos diagnózisa, amit a szülőknek mondott: "Holtan született, sikerült újraélesztenünk. De jobb, ha nem látja. Nincsenek lábai és a kézfeje sem nőtt ki rendesen. Valószínűleg ülni sem tud majd és szellemileg sem lesz ép. Mint gyakorlott apuka azt tanácsolom, mondjon le a gyermekéről."

11.00 A költészet napján az Örkény Színház társulata elindította a VERS CSAK NEKED akcióját. "Nézőterünk zárva. Mégis: szeretnénk, ha NEKED, kedves nézőnk, személyesen adhatnánk valamit: szeretnénk enyhíteni a bezártság élményét, oldani a magányt." Vendégünk: Pogány Judit Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

11.30 Idén Görög László színművész nyerte el a Gábor Miklós-díjat Shylock szerepének megformálásáért a Mohácsi János rendezésében készült A velencei kalmár előadásban.