„Klubrádió

Archívum

Keresés az archívumban

Klubdélelőtt (2024. február 17., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. február 17., Szombat 09:00

Dr. Zacher Gábor főorvos, mentőorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens, igazságügyi szakértő. A teljesítménykényszert már a fiatalabbak is érzik, ez ellen pedig stimulánsokkal próbálnak védekezni. Az „okosdrogok" a központi idegrendszerre gyakorolnak hatást, és ugyan növelik a koncentrációt, a memóriát, a terhelhetőséget, de nem csodaszerek. Mindez szóba kerül az adásban.

Németh Kristóf színész, a Fórum Színház tulajdonos-igazgatója új oldaláról mutatkozik meg. Hajdan Spiró György Szappanopera c. drámájából készült darabban játszott, most ezt ő rendezi. Hogy miről szól a színdarab? Budapesten vagyunk, a 2000-es évek elején. Kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A nő közli vele, hogy a családjától semmit nem vettek el, nincs miért kárpótolni őket. Én a zsidó kárpótlás miatt jöttem,  – válaszolja erre a férfi, – mert a cégének van egy listája azokról, akiket veszteség ért a Holokauszt alatt. Nem anyagi, hanem emberi veszteség.

Göncz Dalma kísérletező festőművész. Hosszú idő telt el,  míg eljutott a betonig. Célja, hogy megismertesse a beton művészibb oldalát a műkedvelőkkel, valamint összekösse az ember alkotta mesterséges „kővilágot” az érintetlen természettel. Úttörő stílusát külföldön előbb elismerték, mint itthon.

Szacsvay László, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja 55 évet töltött már el a színpadon. Az idei év veszteségéről, a barátról, Benedek Miklósról, a Katona József Színház alapításáról, szerepekről, partnerekről, egy új filmről, és a karbantartó teniszről meg a humorról is mesél, amit nem is olyan könnyű megteremteni.

Kovács Patrick filmrendező különös filmet készített, már a címe is figyelemfelkeltő: Übermensch icipici hibával.  A film „természetesen” nem kapott egy fillért sem. Hogy miről szól? Kemény társadalomkritika és a második világháború történelmi eseményeinek titkolt keresztmetszete.

Klubdélelőtt (2024. február 10., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. február 10., Szombat 09:00

Horvát János újságíró, riporter, televíziós személyiség, volt kubai nagykövet, tanított New Yorkban, a Columbia Egyetemen, a '90-es években közreműködött az ELTE média szak elindításában. Vajon, most mi mindennel foglalkozik? Nem feledkezünk meg közelgő, augusztusi 80. születésnapjáról sem. 

Dr. Gál András a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldozatainak ügyvédje többször, több helyen nyilatkozott a nagy visszhangot kiváltott döntésről, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, K. Endrét. „Innentől kezdve a kiszolgáltatott sértettek évtizedes küzdelmének, valamint a sértetti képviseletnek semmi értelme, ha egy ilyen megtörténhet” – nyilatkozta korábban. Hogyan tovább, van-e, lehet-e ennek az ügynek még folytatása? 

Nádudvari Péter gyógypedagógus, tanár Debrecentől a Kékes csúcsáig futott, és ezzel a 162 kilométeres ultramaratonnal három németországi gyógykezelés árát gyűjtötte össze Marcinak, egy hatéves recski kisfiúnak, aki agydaganatban szenved. Nem ez a jótékonysági sportoló első vállalása, és nem is az utolsó, de az már biztos, hogy a róla készülő film középpontjában ez a történet áll majd.

Grétsy László nyelvész, februárban lett volna 92 éves. Néhány héttel a születésnapja előtt, az otthonában, álmában érte a halál. Raátz Judit nyelvésszel, volt munkatársával emlékeztünk, az Álljunk meg egy szóra! című tévéműsorból is jól ismert nyelvművelőre.

Besnyő LászlóA Kínai kedves című könyve alapján készült verses, zenés, olykor drámai családtörténete elevenedik meg a Centrál színházban. A szerző előadásában, és többek között Hajduk Károly színész tolmácsolásában. Ők ketten voltak a Klubdélelőtt vendégei. 

Klubdélelőtt (2024. február 03., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. február 03., Szombat 09:00

Vajon a hatalomnak milyen személyiségtorzító hatásai lehetnek, a miniszterelnök évek óta harcban áll az EU-val, miközben kevés ország részesült jobban az EU támogatásaiból, mint Magyarország. A New York Times így ír róla: akkora kockázatot jelent Orbán, hogy pszichológiailag elemzik Brüsszelben. A cikk szerint Brüsszelben van olyan elmélet is, hogy Putyin fizeti Orbánt. Vajon hogyan vélekedik minderről egy olyan magyar pszichológus, Dr. Varga Zoltán, aki évek óta szakmailag elemzi Orbánt. "Döbbenetes és árulkodó, ahogy nevetve mesélte egy '89 körüli felvételen, hogy mennyire utálta az édesapját". (A kisfilm Jávor István filmje, forrás: Indafilm)

DrMáriás, Máriás Béla nemcsak remek festő, most nyílt éppen kiállítása, a magyar-amerikai kapcsolatok javítása, nemzetstratégiai és kortársművészeti priorítás címmel, de mellette például ír is, és azt is jól tudja, hogy a világ legfejlettebb demokráciái hogyan működnek, erről még tanmesét is tart.

Dr. Tábor István műszaki doktor, multinacionális cégeknél volt sikeres vezető, majd miután a szeme romlani kezdett, kiderült, agydaganata van, megműtötték, és bár a műtét sikerült, de 54 évesen ebből már vakon ébredt fel. A visszailleszkedés és az új élet küzdelmeiről szívesen beszél és tart előadásokat. Változás és megküzdés a két kulcsszó. Szerencsés volt, mert munkatársai, főnökei visszavárták. El kell menni a falig!- ezt vallja. Úszik, síel, vakvezető kutyájával gyerekeket tanít.

Kalafszky Adriána szoprán énekesnő hányatott sorsú gyerekként már 5 évesen gyermekotthonban élt, aztán 14 évesen végleg állami gondozásba került. Menedéke mindig a zene volt. A Magyar Rádió Gyermekkórusában kezdte tanulmányait, majd Győrben tanult, és végül a Zeneakadémián oratórium-és dalének művész szakon szerzett mesterdiplomát. Posztgraduális képzésen vett részt Lipcsében, és Kanadában. 2013 óta több, főleg régizenei együttessel énekel itthon és külföldön. A Purcell Kórus tagjaként és szólistájaként rendszeres fellépője a hazai koncertéletnek. 2016 óta foglalkozik hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával.

Haumann Máté színész, aki az Oppenheimer Oscar esélyes szuperprodukció egyetlen magyar szereplője és Szilárd Leót alakítja a filmben. Azt, hogy Christopher Nolan filmjében szerepet kapott még édesapjával is meg tudta osztani, akit ezzel természetesen nagyon boldoggá tett. "Gyerünk Haumann!"- ez volt Haumann Péter szállóigévé vált mondása, amely Máténak is segít minden helyzetben.

Klubdélelőtt (2024. január 20., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. január 20., Szombat 09:00

A Szóljon hangosan az ének talán Soltész Rezső legtöbbet előadott dala. 1981-ben a Táncdalfesztiválnak köszönhetően ezzel a dallal robbant be a köztudatba, a szólókarrierje is ezzel kezdődött. A ma 78 éves énekes, szerző viszont nem szeretne csak a múlt sikereivel büszkélkedni, ezért újabb és újabb ötleteket valósít meg. Legutóbb a Szegedi Szimfonikus Zenekarral lépett fel nagy sikerrel. Erről felvétel is készült. De láthattuk filmben is, a Valami Amerika folytatásában.

Kun Ágnes Anna református lelkész, mezzoszoprán énekes még az érettségi előtt szerzett kántordiplomát, aztán elvégezte a teológiát, a Zeneakadémiát, nemrégiben doktorált teológiából. Azt vallja, a lelkek formálásában a lelkészség és az éneklés is segít.

Xantus Barbara színésznő új utakra "tévedt". A magányról, az egyedüllétről, a társas magányról elmélkedik, az alábbi gondolatokat járja körbe: van-e boldog magány, egyedüllét, jobb-e a társas magány, mint az egyedüllét? Kell-e boldog kapcsolatot hazudni? Mennyi kompromisszumot kell kötni egy "elég jó" kapcsolathoz? Mikor kell nemet mondani? Minderre választ kaphattunk a Klubdélelőtt műsorában.
 
A közösségi médiában elterjedt a hír, hogy Galkó Balázs színészt egy meghirdetett portási állásra nem vették fel. Ezt a történetet járjuk körül, és reméljük, a megoldás is megszületik ebben a szomorú esetben, hiszen a színész alacsony nyugdíja miatt kényszerült erre a lépésre.
 
December végén kisebb tömeg tüntetett Budapesten a Szépművészeti Múzeum előtt a művészettörténet tantárgy tervezett megszüntetése ellen, aminek főszervezője Raszler György volt. A művészettörténet tanár felolvasta a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozását, amelyből egy kicsi részlet: "Elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak tartjuk a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy nem szerves részei az általános műveltségnek. Minthogy ezzel párhuzamosan a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből, a vizuális kultúra története, kortárs gyakorlata és elmélete teljességgel kívül kerül a gimnáziumi ismeretanyagon."

Klubdélelőtt (2024. január 13., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. január 13., Szombat 09:00

Fájó szívvel búcsúztunk a közelmúltban eltávozott művészekről: Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, Ferdinándy György József Attila-díjas író, Kovács András Ferenc Kossuth- és Artisjus-nagydíjas költő, Finta József, a Nemzet Művésze, Kossuth-és Ybl-díjas építész, Benedek Miklós, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

Dr. Fodor Réka a SOTE-n tanult, amikor 1990-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, így megszakítva tanulmányait Párizsba ment, ahol utcazenélésből élt. Visszatérve befejezte tanulmányait, dolgozott mentőtisztként, majd a gyógyszeriparban is. 2015-ben járt először Afrikában, azóta 15 afrikai misszión vett részt, többek között Dr. Csókay Andrással is. Férjével, Greguss Sándor íróval közösen hozták létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt.

Különös dolog derült ki a Corvinus Egyetemről kirúgott Ádám Zoltán docenssel kapcsolatban. Lehetséges, nem is azért távolították el, mert etikai eljárást kezdeményezett egy diákkal és annak vizsgájával kapcsolatban, miután a tanuló "érdemi MOL-részesedéssel" rendelkező családja nyomást akart gyakorolni az intézmény oktatóira, hanem mert az orbáni populista autokráciát kutatta?

Felvették az Oscar-díjra esélyes animációs rövidfilmek szűkített listájára Buda Anna Flóra 27 című alkotását, amely egy huszonhét éves lány életébe és szexuális fantáziájába enged betekintést. A pszichedelikus képi világú kisfilm alkotócsapatában három nővér is részt vett: Mákó Bori az animációban segédkezett, Mákó Mári és Mákó Rozi pedig az éteri elektronikus zenéért felelt. Ők voltak a vendégeink.

Simor Dániel újságíró, volt kollégánk évek óta a közélet ütőerén tartja a kezét, oknyomozása kapcsán nemrégiben annak járt utána, vajon  miért kapott 4 milliárd forintot lélegeztetőgép beszerzésére a Magyar Judo Szövetség elnöke. Ezeket az eszközöket egyébként sohasem használták. Egy másik cikkében pedig lépésről lépésre mutatta be, hogyan működik a fideszes hazugsággyár.

Klubdélelőtt (2024. január 06., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. január 06., Szombat 09:00

Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc- díjas előadóművész, dzsesszzenész, szaxofonos, zeneszerző, akit közelgő 70. születésnapja alkalmából köszöntöttünk.

Krusovszky Dénes József Attila-díjas költő, író, műveiben a felejtés és emlékezés kérdéseit járja körül, leginkább a kapcsolatok negatív oldaláról ír.

Béndek Ábris ifjú közíró politikatudományt tanul, az ellenzék változásának szükségességéről és lehetséges megoldásairól ir. "Új nyelv kell a demokráciához" – állítja legutóbbi írásában.

Kereki Sándor fotográfus, operatőr a '70-es évek Budapestjéről készített fotóival ajándékozta meg a Fortepant, ahol az eddig szinte ismeretlen szerzőt felfedezték, és a legnagyobbakhoz kezdték hasonlítani munkásságát.

Szigeti Ildikó szakpszichológus, krízistanácsadó, újságíró, Popper Péter tanítványa és munkatársa volt. Az általa vezetett orvospszichológiai csoportban eltöltött idő meghatározó volt számára, akkor és ott tanulta meg a legfontosabb szabályt, azt, hogy nem kell kényszeresen "meggyógyítani" boldog boldogtalant. A pszichológusok úgy hiszik, az embereket a kín, vagy ahogy szakmai berkekben emlegetik, a szenvedésnyomás kergeti a terápiába.

Klubdélelőtt (2023. december 30., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. december 30., Szombat 09:00

Nádor Magda operaénekes, aki a berlini Komische Oper tagja is volt, a világ számos operaházában, koncerttermében lépett fel, egyetemi tanár… A fájdalmas és nehéz gyerekkorát sikeres szakmai felnőtt kor követte, majd jött egy nagy törés az életében, elvesztette a gyermekét, súlyos beteg lett, nem tudott énekelni, visszavonult, majd újból visszatért a pályára. 1999-ben aztán végleg visszavonult. Egy idősek otthonában önkéntesként dolgozott, most újabb változás állt be az életébe.  

Dr. Juhász Tibor Amerikában élő fizikus professzor, kutató, tudós, Amerikában a pályáját a Nobel-díjas Mourou csoportjában kezdte, a tanítványa nem más, mint a friss Nobel-díjas, Krausz Ferenc. Szakterülete a rövid impulzusú lézerek fizikája. Egy olyan találmány, orvosi műszer fűződik a nevéhez, amellyel ma az egész világon fájdalom- és komplikációmentesen műthetik a  szürke– és zöldhályogot.

Nógrádi Gergely pályafutását operaénekesként kezdte, főszerepet kapott Elek Judit Eisikovits Miksa zenei gyűjtéséről  szóló-filmjében, íróként és társíróként közel 60 könyvet jegyez, az Európai Kántorszövetség Európa kántorhangjává választotta, elnyerte a The Jewish Pavarotti díjat. 2009 novemberétől a budapesti Frankel Leó utcai zsinagóga főkántora.

Kovács Nimród magyar-amerikai üzletember, borász, 1971-ben kalandos úton disszidált Amerikába, ott mosogatófiúként kezdte a pályafutását, majd miután elvégezte az egyetemet, megállíthatatlan volt a siker: New York-i reklámügynökség, a kábeltelevíziózás világa, a UPC elnöki széke… Szerinte nincs kudarc, csak lecke és szerencse.

Klubdélelőtt (2023. december 23., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. december 23., Szombat 09:00

Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász, ügyvéd, gyógyíthatatlan ALS, /amiotrófiás laterálszklerózis/ betegségben szenved. Tavaly augusztusban szembesült a halálos diagnózissal, idén szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért. A méltó halálért harcol. Ha sikerrel jár, akkor sorstársai életét is megkönnyíti. Ő maga egyelőre nem szeretne élni az eutanázia lehetőségével, elfogadta az állapotát, és ameddig szellemileg tökéletes állapotban van, élni akar!

Debreczeni Ferenc (Ciki) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega együttes dobosa, 2022-ben új zenekart alapított Omega Testamentum néven a magyar könnyűzene történetének egyik legjelentősebb zenekarának, az Omegának az emlékére.

A. Dobos Éva a 2023-as év irodalmi Nobel-díjas Jon Fosse norvég író könyveinek fordítója, ő maga is több évtizede Norvégiában él.  A visszahúzódó íróval személyes kapcsolatot is ápol, amit kevesen mondhatnak el magukról.

Gazda István tudománytörténész, tanár, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója, diákjai egykor így jellemezték: elképesztő memóriája, bravúros  előadói képessége, el nem apadó humora van. Hajdan megjelent könyvének címe: Mit ér a tudós, ha magyar? 75. születésnapján köszöntöttük.

Dr. Duda Ernő a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa, virológus, molekuláris biológus, Karikó Katalin egykori mentora, munkatársa, akinek abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy ott volt az idei Nobel-díj átadáson.

Klubdélelőtt (2023. december 16., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. december 16., Szombat 09:00

Dr. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, Európa-bajnok, orvos, Székely Éva olimpiai bajnok úszó és Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó lánya. „Voltam a Székely–Gyarmati házaspár kislánya, Móci édesanyja, a férjeim felesége, és bajnoknő meg doktornő, meg néha az iskolában Hesz anyuka…De vajon ki vagyok én? – kérdezte blogjában.

Kállai Katalin drámaíró, műkritikus, galériaalapító, 2018-ban a loft lakásokká alakított 9. kerületi Gizella Malom lakóközösségének segítségével kortárs szabadtéri galériát nyitott. A 19 üres keret többségébe gondos válogatás után már kerültek képek, sőt, néhány szobor is helyet kapott mellettük.

Koltai Róbertet és a filmjeit nem kell bemutatni, csak egyet mondok a 80 film közül, amiben szerepelt, amihez valamilyen formában köze van: Sose halunk meg. És ott van a több száz színdarab, amiben játszott. A Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját a 80. születésnapján köszöntöttük, de nem egyedül érkezett a beszélgetésre, hanem a párjával, a róla szóló könyvek szerzőjével szerkesztőjével, írójával, Gaál Ildikó rendezővel, aki egyben kolléganőnk is.

Gaál Ottó és lánya, Luca, két nyelvzseni, az apa 27 nyelvből tett nyelvvizsgát, számos nyelvkönyv szerzője, és számtalan diák sikeres felkészítője, de legnagyobb sikerét a lányával érte el, aki 24 évesen a Cambridge-i egyetem doktorandusz hallgatójaként az első magyar, aki ilyen fiatalon a világviszonylatban a harmadik legrégebben működő Cambridge-i egyetemen oktathat.

Rédei Évával a Láng Téka könyvesbolt vezetőjével és Nyáry Krisztián íróval, irodalomtörténésszel évet értékeltünk, a középpontban természetesen az irodalom és a kultúra.

Klubdélelőtt (2023. december 09., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. december 09., Szombat 09:00

Einspach Gábor műkereskedő, galérista, igazságügyi szakértő túlélte a szinte túlélhetetlent, a hasnyálmirigyrákot.  A betegségéről, a kezelésekről, a műtétjéről készült egy dokumentumfilm, a címe: Nem halok meg.

Dávid-Barrett Tamás, az oxfordi egyetem viselkedéskutatója az alábbi gondolatot osztotta meg: „Ha tudjuk, hogy egy vadászgép sebességével hasítunk a katasztrófa felé, akkor miért nem cselekszünk eszerint? Miért akar mindig többet, akinek amúgy is sok van?

Dr. Spányik András orvoscsapatával tavaly október óta jár Ukrajnába, Kárpátaljára, hogy a háború sújtotta területekről oda menekült, vagy menekített gyermekes családok, anyák, gyerekek, idős nők segítségére legyen, illetve legyenek.

George Lázár Amerikában élő közíró bárcsak évente kétszer látogat haza, mindenkinél jobban érdekli, ami itthon történik a politikában. Ideje jó részét leköti, hogy nyilvánosan bírálja a Fideszt, az Orbán-kormányt. Messziről jött ember azt mond, amit akar?
 
Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja 88 évesen itt hagyott minket, mégpedig úgy, hogy ironikus humorát, bölcsességét, nevetését örökül hagyta nekünk. Két évvel ezelőtt a Klubdélelőtt vendége volt, a beszélgetés apropója a Fudan Egyetem és a Szókratésszel való levelezése. Egy mondat a levélből: „Magam nem jártam Kínában … Nem fogsz egyszer elmenni oda, Szókratész? Idődből kitelik. Bár … Azok talán halálra ítélnek, és ki is végeznek. Talán már az is elég hozzá, ahogy kinézel. Ki látott már ilyet!”

Klubdélelőtt (2023. december 02., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. december 02., Szombat 09:00

Orlai Tibor a nevéről ismert színházi produkció vezetője, múltról, jövőről és arról mesélt, hogyan tud megélni egy kis színház állami támogatások nélkül?

Mészáros Máté színész és Kerékgyártó István író és a Skorpió című színdarab. Hogy miről szól? Látlelet a jelenünkről, a közelmúltról, a 2000 és 2025 között játszódó családtörténetről, egy nagyvállalkozóról és fiáról, a rendszerváltás máig ható ellentmondásosságáról. 

Epres Attila színész, kollégánk és Király Attila, színész, rendező, akikkel a Még egy kört mindenkinek c. darabról beszélgettünk. "Igaz, hogy mindannyian fél ezreléknyi véralkoholhiánnyal születünk? Legalábbis ezt állítja egy híres pszichiáter. Négy jó barát megpróbálnak úgy élni, dolgozni és szórakozni, hogy ez a bizonyos fél ezrelék soha ne hiányozzon" – szól a leírás az Orlai Produkció honlapján.

Hernádi Judit és Kern András színészek a Kalamazoo-ról meséltek, ami egy település Amerikában, na meg egy darab címe. "A Nevető ráncok társkeresőben megjelenik, két özvegy, aki keresi a boldogságot..."

Udvaros DorottyaLászló LiliGöttinger Pál és a Nulladik perc. Játszódik Párizsban, az 1900-as világkiállítás idején, nyakunkon a 20. század, amit nem kéne félvállról venni.

Orlai Tibor visszatért a stúdióba!

Klubdélelőtt (2023. november 25., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. november 25., Szombat 09:00

Szalóczy Pál Kazinczy-díjas újságíró, riporter, bemondó, utóbbi hivatásra jellegzetesen mélyen zengő orgánuma tette különösen alkalmassá. Miután véget ért a rádiós pályafutása a budapesti metróban, és a MÁV utastájékoztatóiban hallhattuk, hallhatjuk újból a hangját. Hangoskönyveket készített, könyveket írt, irodalmi esteket szervezett, kórusban énekelt, futballozott. Ez a múlt, de vajon mi a jelen?

„Édes Marikám! Mi 62 éve ismerjük egymást! 1961 májusában a Színművészeti Főiskola felvételijének első fordulójában azt olvasták fel, hogy továbbjutott Bálint András és Csomós Mária. Egymásra néztünk és kezet fogtunk….” 80. születésnapján ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Bálint András Csomós Marit, akivel aztán évtizedeken át dolgoztak együtt. Most Bálint András színésszel, rendezővel, a Radnóti színház egykori igazgatójával búcsúztunk a Nemzet színészétől.

Fehér Adrienn a rádió gyerekkórusában kezdte énekesi pályafutását, mellette aztán kitanulta a színészmesterséget is, jó ideje a zenés darabok mellett prózai szerepekben is megmutatkozik. A születésnapján köszöntöttük.

Magács László a Nemzeti színházban rendezőként indult, majd három színház alapításában vett részt, volt, amelyiknek igazgatója is volt. Merlin színház, ahol a Royal Shakespeare Company is fellépett, Atrium, Trip hajó… Most a Marczibányi Téri Művelődési Központ művészeti tanácsadójaként a Fény és hang című rendezvényükre hívta fel a figyelmet.

Klubdélelőtt (2023. november 18., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. november 18., Szombat 09:00

92. évében elhunyt Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata és a József Attila Színház örökös tagja. A 90. születésnapján volt a Klubdélelőtt vendége, ezzel a beszélgetéssel búcsúztunk, ahogy sokan mondták, az operett királynőjétől.

Sylvester Ádám Ybl-díjas építész, Utcafront című műsorunk állandó szakértője, aki hétről hétre élvezetesen mesél a világ különböző tájain látott városokról, épületekről, no meg a hazaiakról is. Most kivételesen saját magáról mesélt.

Nagy Béla birkózó, kétszeres olimpikon, a sport mellett teológiát és filozófiát tanult, edzői képesítésével lehetne akár testnevelőtanár, mégis jó ideje kukásként dolgozik.

Cserna Antal színész a kilencvenes évek elején A padlás című darabban játszotta a Herceg szerepét, míg nem egyik alkalommal a kötélpályán átrepülve a nézőtér felett 6 métert zuhant a mélybe. Most a Nemzeti Színházban történt súlyos balesetről, a lehetséges biztonságos megoldásokról és a felelősségről beszélgettünk.

A gyerekek telefonfüggősége, az idősek történelmi félelmei, a körülöttünk zajló háborúk… Csupa olyan tényező, amely a fogékonyaknál súlyos lelki bajokat okozhat, úgymond láthatatlan sérüléseseket. Vendégünk volt Richter Júlia klinikai szakpszichológus, a Trauma Központ egyik alapítója és szakmai vezetője.

Müller Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró, a hazai spirituális irodalom egyik legismertebb szerzője, a férfi és nő kapcsolatának örökös kutatója, közelgő 87. születésnapján köszöntöttük.

Klubdélelőtt (2023. november 11., szombat 10:05)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. november 11., Szombat 10:05

Varnus Xavért a New York Times az orgona Horowitzának nevezte, a francia Figaro az orgona Paganinijének, míg más Glenn Gouldhoz hasonlította. Egy neves kanadai kritikus viszont azt mondta róla, magabiztos csodagyerek, a maga nagyon is saját zenei lelkével, stílusával. Az orgonaművész YouTube-csatornája eddig közel 35 milliós nézettséggel büszkélkedhet.

Karalyos Gábor a közösségi médiában Vegán Hegylakóként is ismert színész így vall a mostani életéről: “ A terasz a színpadom, a kert a díszletem, és ugyanúgy történeteket mesélek, melyek, ha valaki nyitott rájuk, szebbé tehetik mások életét. Játékos alkat vagyok, ha nem a szerepeimben, akkor a ház burkolatával vagy a konyhában, főzés közben játszom, de játszani szorongva nem, csak önfeledten lehet.”

Milbacher Róbert Litera-díjas író, Nagybajomban töltötte a gyerekkorát, a felmenői, nagyszülei révén nagy „tudósa” a paraszti világnak, és egy mára nyomtalanul eltűnt szlavóniai telepes falu életének. Nagyanyja küzdelmes életének is tanúja volt gyerekkorától egészen annak halálos ágyáig.

Dr. Pomuczné Nagy Ildikó a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium egykori tanára, 22 évig tanított az iskolában, majd rövid időre a Sarkad városában működő Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium igazgatója lett. A város korábbi fideszes polgármestere ugyanis leváltotta, és hiába nyert jogerősen pert a tanárnő az önkormányzat ellen, azóta Békés megyében nem kap állást. Így ingázik Budapest és Gyula között. Egyébként  tavaly a Cambridge-i, idén az Oxfordi Egyetemen egy matematikai konferencián volt előadó!

Nádor Éva közgazdász, író, a Micsoda Évtizedek! Budapesti zsidó polgárok című könyve egyenes folytatása korábbi hasonló témájú köteteinek, a Csillagos házak-nak, a Csillagos életek-nek és az Öröm fényei-nek. Új könyvében a szerző azt mutatja be, milyen kiemelkedő szerepe volt a zsidóságnak abban, hogy az 1873. évi egyesítés után Budapest rövidesen egy modern világváros lett. Budapest városképének modernizálódása, világvárossá válása nem történhetett volna meg a gazdasági alapok, a finanszírozás megteremtése nélkül.

Klubdélelőtt (2023. november 04., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. november 04., Szombat 09:00

Dr. Császy Zsolt jogász, egykori Bibó István szakkollégista, Fidesz-alapító. 1993-ban kilépett a pártból, mondván, az erő szavában nem hisz, inkább hisz egy rosszul szervezett demokráciában, mint egy jól szervezett diktatúrában. 2010-ben az úgynevezett Sukoró-ügy kapcsán letartoztatták, majd Az Orbán-rezsim börtönében címmel megírta a történetét.  

Frei Tamás író, újságíró, műsorvezető, üzletember, a napokban jelenik meg a hatodik, Puccs Moszkvában, Putyin végnapjai című regénye. Csak néhány gondolat a könyv kapcsán: Putyin napjai meg vannak számlálva, vajon mire képes a hatalmához végsőkig ragaszkodó modern kori cár? És ki lesz az, aki megállítja?

Csépke Bernadett Nadin autista, művész, aki több nyelven beszél, éppen most szerzi meg a negyedik diplomáját, pszichológusnak tanul, mellette verseket ír, varr, fotózik, és animációs filmjével az AuterSight-tal, amely egy autista szemén keresztül mutatja be milyen az élet, a létezés, egészen New Yorkig jutott.

Arató András, a Klubrádió elnöke, fotóművész, legújabb könyvének címe: Basszus – Üzenetek Abszurdisztánból. Ez a kifejezés találó átnevezése hazánknak a nálunk uralkodó politikai rendszer alapján.

Klubdélelőtt (2023. október 28., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. október 28., Szombat 09:00

Rényi András művészettörténész, esztéta, egyetemi tanár, kutatási területe, többek között immár ötven éve Rembrandt. A 70. születésnapján köszöntöttük, de ezt előttünk megtette az ELTE Művészettörténeti Intézete is, ahol konferenciát szerveztek a tiszteletére...

Gát János 17 évesen átszökött a jugoszláv–olasz határon, Izraelbe egy olasz hajó illegális utasaként érkezett. Két év után Franciaországba ment, onnan öt év elteltével Amerikába. 1993 óta képzőművészeti galériája van New Yorkban, jelenleg Manhattanban él.

Szabó P. Szilveszter 1996-óta a Budapesti Operettszínház tagja, közben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Indult az Operettszínház vezetésére kiírt pályázaton, ahol azzal az indoklással utasították el, miszerint nem igazolta megfelelően a szakmai gyakorlatát. Arról nem beszélve, hogy még a nevét is rosszul tudták és mondták, amit ő joggal sérelmezett.

Csák József operaénekes, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, ott lett tanársegéd, jelenleg egyetemi docens, rajzolást, festést és építészeti tervezést tanít. 1980-ban építészetelméletből doktori címet szerzett. Tanári munkája mellett aktívan fest, több önálló és csoportos kiállításon vett már részt. Jelenleg a rendszeresen fellépő Budafok-Tétényi Opera-és Dalstúdió vezetésével is foglalkozik.

Kovács Johanna festőművész egy kiállítása kapcsán írta. "Én vagyok a második generáció, és nehezen élem meg a rokonaim hiányát. Egy dolog beakadt abból, amit apám mondott a munkaszolgálati éveiről: az emberi méltóság elvesztése volt számára a legrosszabb. Anyukám egész életére rányomták a bélyegüket az auschwitzi embertelen körülmények... Egész életemben az a művészi forma izgatott, amivel a hiányt és az embertelenséget tudnám kifejezni. A műveim címei formálisak, nem számítanak. A múlt vastagon folytatódik a mai valóságban…

 

Klubdélelőtt (2023. október 21., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. október 21., Szombat 09:00

Balázsovits Lajos három hónappal ezelőtt, hosszú betegség után örökre megpihent. A temetésén –szintén színész – lánya, Balázsovits Edit is búcsúzott tőle. Beszéde után a gyászoló barátok, kollégák és a család megtapsolták Editet. Pontosan így tervezte a Nemzet színésze is a búcsúztatóját. Megbeszéltük Edittel, hogy egyszer majd a Klubrádió hallgatóival is megosztja gondolatait, érzéseit  az édesapjáról, a színészről, színház igazgatóról, a nagybetűs Emberről. Ennek a mostani adásban jött el az ideje.

Valló Péter rendező egy mondata, no, nem a zsarnokságról, hanem a jelenről, a politikáról: „Akik most vannak hatalmon, úgy jutottak előre, hogy lenullázták az előttük lévőket, akik szintén úgy jutottak előre, hogy lenullázták az őket megelőzőeket. Nyomtalanul eltüntetni az előzőt, ahelyett hogy építenénk rá. Vigyázat, kedves maiak! Az utánatok jövők is így tesznek majd!”

Király Kinga Júlia, író, műfordító, évek óta az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának megbízásából kutat Olaszországban, általa most megismerhetjük, hogyan élték meg Erdély visszacsatolását a zsidó közösség tagjai, milyen út vezetett a magyar honvédség bevonulásától a közösség elpusztításáig és, hogyan próbálták újraépíteni a túlélők az életüket.

É. Szabó Márta, Érdi Márta, Cimbora Márta… Ki hogyan ismeri és szólítja. Cimbora, hiszen az egykori népszerű televíziós műsornak, a Cimborának volt a szerkesztője. Érdi, mert a férje, Érdi Sándor, a fia, az ismert zongoraművész, Érdi Tamás. Szabó pedig a lánykori neve. Anya, feleség, televíziós szerkesztő, akit a 80. születésnapján köszöntöttünk.

Korzenszky Klára, a Klárisok zenekar énekesnője civilben klinikai szakpszichológusként dolgozik, az égési sérüléseket szenvedett gyerekek pszichés gyógyításával foglalkozik a Bethesda Gyermekkórházban. Nemrégiben különleges mentorprogramot indított, az ötlet egy betegüktől eredt, aki fölmászott a vonat tetejére és megrázta az áram. Míg náluk a kórházban gyógyult, megfogadta, ha fölépül, tenni fog azért, hogy ilyesmi ne történhessen meg senki mással. 

Klubdélelőtt (2023. október 14., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. október 14., Szombat 09:00

Fullajtár Andrea színésznőt beválasztották a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává.  Székfoglaló előadását a Katona József Színház Kamrájában tartotta meg. Az est első részében Az átnevelhetetlen című monodrámát játszotta el, majd Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő, történésszel járták körül a darab témájához kapcsolódó kérdéseket.

Karikó Katalin Nobel-díjas magyar-amerikai kutatóbiológus, biokémikus egy teljes délutánt áldozott az idejéből a Magyar Tudományos Akadémián arra, hogy találkozzon az újságírókkal, az iránta érdeklődőkkel. A majd' háromórás beszélgetésből adtunk ízelítőt.

Harcsa Veronika tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki informatika szakán kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-ének szakán diplomázott, később pedig mesterdiplomát szerzett a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban. Október 8-án született, akkor, amikor a dalszerzők napja van. Így kettős az ünnep, egyrészt a születésnapja alkalmából, másrészt mint énekest és dalszerzőt köszöntöttük.
 
Eörsi István halálának 18. évfordulóján rá emlékeztünk Kőrössi P. József költő, íróval, aki úgy tartja,hogy  Eörsi egész életében büszke volt emberi és írói szabadságára, életerejére. És jöjjön néhány mondat Eörsitől is, miután megírta „Leukémia kisasszonyhoz” címezve betegsége történetét.
 
„Egészen botrányos körülmények uralkodnak a „Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye” pszichiátriai otthonban, amelyet a köznyelv szentgotthárdi otthonnak hív. Ez talán az EU legnagyobb ilyen jellegű intézménye, ahol jellemzően budapesti pszichiátriai betegeket látnak el. Az intézményben poloskainvázió tört ki, az eddigi igazgatót elbocsátotta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. De az idáig vezető folyamat nem a poloskákkal kezdődött, hanem az állammal” – vezette fel a Jelen az intézményt 2011-2016 között vezető Dr. Kapócs Gáborral készült interjúját – vele beszélgettünk.

Klubdélelőtt (2023. október 07., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. október 07., Szombat 09:00

Kemenesi Gábor Junior Prima-díjas biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa végtelenül boldog, hogy két magyar tudós, kutató is megkapta a Nobel-díjat, azonban végtelenül elkeseredett, miután az Orbán-kormány, a politikája miatti uniós pénzstoppal veszélybe sodorta a magyar kutatásokat és a nemzetközi együttműködéseket. Ezzel hatalmas csapást mért a tudományra Magyarországon, már több nemzetközi kutatásból esett ki, nemcsak ő, hanem tudóstársai is.

Braun Vera, Németországában élő orvos, a Klubrádió rendszeres támogatója,  A Magyar Zsidó Kulturális egyesület díját vehette át, ugyanis az ő kezdeményezésére valósult meg, hogy német diákok társadalmi munkában nyaranta Magyarországra jönnek, hogy  rendbe hozzák  a zsidó temetőket, miközben van alkalmuk holokauszt túlélőkkel találkozni.

A Művészetpedagógiai Konferencia témája volt, hogy a művészet valóban gyógyíthat? Orosz Csabával, a Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettesével beszélgettünk erről.

Bóna Judit nyelvész, az ELTE  Bölcsészettudományi Karának dékán-helyettesével, a nyelv sokszínűségéről, szerepéről, a "nemzedékek kézfogásáról," és arról is beszélgettünk, hogyan utalnak a beszédhibák idegrendszeri betegségekre, hogyan fejlődik a gyermekek beszédkészsége, a beszédbeli változásoknak milyen gyakorlati haszna lehet.
 
Berkes Gabriella színész, énekes, előadóművész, egykori gyereksztár, nem feladva az énekesi karrierjét, jó ideje a Heim Pál Gyermekkórház kommunikációs és marketing osztályának vezetője. Miután sokat ír Pál kapitányról, akiről igencsak keveset tudni, róla is kérdezzük, de születésnapján is köszöntöttük.
 
Herczeg Zoli festő és életművész, az utóbbi években a Bhagavad- gíta 255 versét másolta le szanszkrit írással, egy-egy absztrakt festménye mellé. Állítja, a háromezer éves versekben ott a válasz az emberiség nagy kérdéseire. Az alkotás mellett volt fodrász, jógaoktató és masszőr; dolgozott Grazban, élt Triesztben és az indiai Risikésben. Végül mindig visszatért Körmendre, a szülői házba.

Klubdélelőtt (2023. szeptember 30., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. szeptember 30., Szombat 09:00

Zimányi Gergely, Amerikában élő fizikus professzor, egyetemi tanár, szabadalmi jogász, fejlesztő, kutató. A szemsebészettel foglalkozó cégét a tőzsdén egy milliárd dollár felett jegyzik, de emellett napelemek stabilitásával is foglalkozik, nemrégiben olyan szenzációs előadást tartott, hogy még a Nobel-díjas Tony Leggett is levette a kalapját előtte.

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő, dalszerző napjaink egyik legnépszerűbb szerzője, a Pletykaanyu-tól a Lányos apá-ig számtalan remek könyv szerzője, stílusát gyakran hasonlítják a mágikus realistákéhoz, főként Gabriel García Márquez regényvilágához. Művei megjelentek arabul, csehül, németül, horvátul, lengyelül, szlovénul, törökül és oroszul. 

Reisz Gábor filmrendező, a Magyarázat mindenre című, a mai magyar valósággal foglalkozó díjnyertes filmjében a tőle megszokott egyedi módon, humorral fűszerezve jeleníti meg a legégetőbb társadalmi konfliktusainkat, napjaink politikai ellentmondásait, és a kettészakadt Magyarország ellehetetlenült állapotát, a politika és a gyűlöletkeltés hatását.

Szever Pál zenei szerkesztő a nagy generációról, a közelgő Colosseum és Osibisa koncertről mesélt.

Klubdélelőtt (2023. szeptember 23., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. szeptember 23., Szombat 09:00

Tatár Imre, Magyarország legidősebb újságírója, 104. életévében úgy ment el, hogy még este befejezte a legújabb könyvét, elküldte a kéziratot, lefeküdt aludni és örökre álomra hunyta a szemét. Rá emlékeztünk. 

Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára „Dalszerelőműhely” címmel indított előadássorozatot a popzene elemzésére.

Rangos Katalin Prima Primissima Díjas újságíró sajnálatos módon már közvetlenül nem kollégám, viszont figyelemmel követem minden interjúját, amit vele készítenek és amit ő készít, mindig kíváncsian hallgatom a közéletre való reflektálását, adok a véleményére, így volt mit megbeszélnünk.

Köves József, író, legújabb könyvének címe: A betörő és a dizőz. Hogy miről szól a könyv? A kékcédulás választás évében, 1947-ben, egy művészkörökben is közkedvelt fiatalemberről kiderül, közönséges betörő és rendőrgyilkos.

Lajos Mari gasztronómiai szakírót kerek születésnapján köszöntöttük, és beszélgettünk a férjével való közös munkáról, az ő emlékére alapított Hemző Károly-díjról is.

Klubdélelőtt (2023. szeptember 16., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. szeptember 16., Szombat 09:00

Növényi Norbert olimpiai bajnokot az elmúlt évek során többször meghurcolták, a bíróság másodfokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve az olimpiai járandóságát is elvették tőle. A sportoló nem tágít, sőt, Strasbourgig is elmegy, hogy bebizonyítsa, egész életében tisztességben élt, és ártatlan: „Harcolnom kell, hogy kiderüljön az igazság!”

Keresztény Zoltán, jogász tüntetést szervezett Mészáros Lőrinc budai luxusvillája elé. Egy páncélszekrényt állított a járdára ezzel a felirattal: „Adjátok vissza, amit elvettetek tőlünk! A magyarok.”

Szarka Zoltán Ernő szociológus, egy idősotthonban dolgozott, ahol dalkört és kulturális foglalkozásokat szervezett. Jelenleg családterapeutának tanul, a későbbiekben ezzel kíván foglalkozni. Szabadidejében fotózik, leginkább portrékat készít. Újabban a hegedűkészítésbe is belefogott, maga is játszik valamennyire a hangszeren. Nemrég szervezett egy hangszergyűjtést, felajánlott 29 hangszert és elfuvarozta Ukrajnába, mert zene az kell a gyerekeknek is.

Fahidi Éva az utolsó holokauszt-túlélők egyike volt. Népes, majd ötvenfős családjából egyedül ő élte túl a koncentrációs tábort. Az egész életét arra szánta, hogy elmesélje az elmesélhetetlent, az átélt borzalmakat. Mesélt erről a múltról, ennek ellenére szeretett és tudott is élni, 90 évesen még táncolt egy színházi előadásban. Néhány napja, 97 évesen ment el, békében, szeretettel a szívében. Egy korábbi beszélgetéssel emlékeztünk rá.

Kentaur (Erkel László) Jászai Mari-díjas díszlet-és jelmeztervező, festő, zenész, énekes, igazi polihisztor, Erkel Ferenc leszármazottja.

Klubdélelőtt (2023. szeptember 09., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. szeptember 09., Szombat 09:00

Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, műfordító, egyetemi oktató egy írásának rövid, de a közérzetéről  annál inkább árulkodó részlete:

„Szeretem a hazámat, és szeretném mindig jobb színben feltüntetni. Onnantól kezdve, hogy Horn Gyula átvágta a drótkerítést az osztrák–magyar határon, volt egy-két évtized, amikor teljes büszkeséggel lehetett arról beszélni, hogy magyar vagyok. Most megint olyan, mint a kommunizmus alatt: magyarázom, hogy milyen jó a konyha, milyen szép a Balaton, meg milyen érdekes a nyelv. Ezek mind igazak, de azért ezt el lehetett mondani 1972-ben is… Rosszul érzem magam. Csak azt tudom mondani, hogy a Fidesz szégyellje magát…”

Gerő Márton szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának adjunktusa, aki kutatásait elsősorban a civil társadalom, a társadalmi mozgalmak, az ellenségképek használata a politikai kommunikációban, valamint a politikai integrációs folyamatok területén folytatja, főként közép-kelet-európai országokban és Izraelben.

Több Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nem hajlandó átvenni aranydiplomáját az SZFE-től, arra hivatkozva, hogy az intézmény a modellváltás után megtagadta múltját. A most ötven éve, 1973-ban végzett Vámos László-osztály egykori hallgatói döntöttek így, köztük Miklósy Judit színész és Vas-Zoltán Iván színész-rendező.

Amikor megtudta Benedek Miklós, hogy szakmája legrangosabb elismerését megkapta, megválasztották a  Nemzet Színészének, elérzékenyült. Ennek több oka is van. Örült az elismerésnek, annak, hogy nem volt hiábavaló a mögötte lévő több, mint ötven év, másrészt nehéz időszakon van túl, fia, az olimpiai bajnok vízilabdázó Tibor elvesztése után ő maga is súlyos beteg lett, visszavonult a színpadtól, most azonban a Hárman a padon című darabbal újra visszatér.

Hagyományteremtő céllal indult és immár harmadszorra rendezik meg a Józsefvárosi jazzfesztivált. A „csendes-ülős” koncertek mellett szabadtéri, éjszakai-táncos zenélésre is készülhetnek a látogatók. Vendégem volt a főszervező, Egyed Erika és Balázs Elemér zeneszerző, jazzdobos.

 

Klubdélelőtt (2023. szeptember 02., szombat 10:05)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. szeptember 02., Szombat 10:05

Üres a kerekesszék, mögötte könnyes szemmel áll Falusi Mariann. Keleti Éva fotóművész kiállításán láthatjuk ezt a megrendítő képet. És megüresedett a Klubrádió szerdai Ötös című műsorának is a két műsorvezetői széke. Mariann Györgyi nélkül nem folytatja tovább. Nagyon nehéz most ebbe, ezekbe a székekbe beülni, de ahogy színházi berkekben mondani szokás, Szalai Kriszta és Epres Attila „beugranak az előadásba.” Sok sikert és remek műsorokat kívánunk nekik!

Végre nem külföldön, nem vidéken, hanem Budapesten Szüts-Vojnich közös kiállítása. Az ismert festőművész házaspár közül nemrégiben járt a Klubdélelőttben Szüts Miklós, most eljött Vojnich Erzsébet is. És, ha már jött, bár még kicsit korai, de a kerek évfordulón, a születésnapján is felköszöntöttük.

Bojár Iván András művészettörténészt szeretnénk egy eddig kevésbé ismert oldaláról bemutatni. Segítségül hívtuk egy írását, annak egy rövid részletét: „Ma éjszaka, álmomban megtértem. Nem valamelyik vallás hívéül szegődtem, hanem megtaláltam Istent. Egy széles mező végén ragyogott. Álom volt, de velem történt...  Hétköznapjaimban ez vagyok: egy eszét csűr-csavarva, intenzíven használó, behatárolt ember. A lelkem, amely álmaimban szabad, nem vesz tudomást mindezekről a tanultságból, közösségi megfelelési törekvésekből gyúrt énről, az neki távoli semmiség."

Nemrégiben volt a békéért, Ukrajnáért, Kárpátaljáért egy Szeretet koncert, aztán volt egy jubileumi István a király musical bemutató, ahol Rékát alakította, és volt egy előadás, ahol titkokat mesélt a népzene és a világzene élő szövetéről. És, tiltakozott a Zeneakadémia súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírása ellen, kiállt a Zeneakadémia függetlensége mellett. Vendégünk volt Herczku Ágnes népzenész, énekes.

Lukács Miklós cimbalomművész egy gondolata: „Vannak pillanatok az életben, amik örökre megmaradnak, mert csontig hatolnak, inspirálnak és feltöltenek hittel és erővel. Ez kétségtelen, hogy ilyen volt számomra. Megadatott, hogy a napfelkeltét elzenélhettem ilyen meseszép helyen! 6 órakor még sötétben kezdtem játszani, a fények pedig lassan előbújtak a hátam mögött és a csoda elindult…Mikor befejeztem már teljesen világos volt. Mindezt, egy jazzfesztivál programjaként élhette meg a közönség, akik nem voltak kevesebben a korai időpont ellenére, mint bármelyik esti koncerten.

Életem egyik legszebb élménye volt a mai! Ilyenekért érdemes! A szakmai bakancslistám a mai napon ismét rövidebb lett!"

Klubdélelőtt (2023. augusztus 26., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. augusztus 26., Szombat 09:00

Para-Kovács Imre 11 éve a Klubrádió népszerű műsorvezetője, azóta reggelente sajátos humorára és hangjára ébredhet a kedves hallgató. Mielőtt rátalált az újságírásra, műsorvezetésre volt tejipari szállítmánykísérő, plakátragasztó, hirdetésszervező, raktáros, üzletkötő… Aztán jött a nagy váltás, a Fiatal Művészek Klubjának művészeti vezetője lett. Innen folytattuk a beszélgetést.

Endrei Judit a televízió egyik nagy legendája, volt idő, amikor naponta találkozhattunk vele a képernyőn, aztán másfele sodorta az élet, de azóta is igen aktív életet él. Most Szentendre díszpolgára lett.

Balogh Krisztián ifjú technikus kollégámmal jó ideje együtt töltjük a szombat délelőttöket. Sokat mesélt kirgizisztáni gyökereiről, én pedig élvezettel hallgattam ezt. A szabadságát testvérével Balogh Dáviddal Kirgizisztánban töltötte...

Júliusban százhetvenegy oktató aláírásával oktatói nyilatkozatot adott ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia autonómiájáért. Az aláírók között van Binder Károly, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár, zeneszerző.

Iványi Gábor metodista lelkész egy levelet juttatott el a Klubrádió munkatársainak, így kezdődik: A magyar kormány, a NAV közreműködésével a mai napon esedékes alapnormatívánkból minden eddiginél nagyobb, 175 millió forintos elvonást eszközölt, miközben az elmúlt évek során elvégzett munkánkért milliárdokkal tartozik nekünk... Akik ezen az ördögi terven, a tönkretételünkön munkálkodnak, pontosan tudják, hogy kiskeresetű, maguk is súlyos gondokkal küszködő munkavállalóinktól, több mint ezer személytől, valamint mintegy húszezer ellátottól veszik el a létfenntartáshoz szükséges jövedelmet, romba döntve a szervezet munkáját… A továbbiakat a Klubdélelőttben beszéltük meg.

Klubdélelőtt (2023. augusztus 19., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. augusztus 19., Szombat 09:00

Lengyel L. László 27 évet töltött a Népszabadságnál, ebből – kétéves szünetet leszámítva – 17 évig volt vezető pozícióban. Előtte, a '80-as években a harmadik világ országaiban volt kiküldött tudósító, többek között járt etióp menekülttáborokban és olyan háborús helyszíneken, mint Afganisztán, Angola vagy Mozambik.

Ádám Zoltán, a Corvinus egyetem docense, az egyetemen történt vizsgabotrányról mesélt, arról, miként nyúltak egyetemi vezetők át a feje felett, hogyan vizsgázhatott le egy diákja ezután úgy, hogy arra a mindenki másra vonatkozó szabályok szerint nem lett volna módja. „Bejött a hallgató édesanyja az egyetemre, és az egyik szemináriumom végén egyszer csak ott állt előttem a teremben, bemutatkozott és elkezdett amellett érvelni, hogy az ő gyerekét vizsgára kell bocsássuk…a hölgy kvázi megfenyegetett: azt mondta, hogy az ő férje nagyon fontos ember, és nem lenne jó, ha neki kellene beleavatkoznia ebbe az ügybe."

Ki nyer ma, Czigány Györggyel? Az idősebbek közül ki ne emlékezne a műsorra, és a műsorvezetőjére? Az Erkel- Liszt- és József Attila-díjas írót, költőt, zenei rendezőt, műsorvezetőt, érdemes művészt 92. születésnapján köszöntöttük.

Ugyancsak 92. évében köszöntöttük Keleti Éva fotográfust, aki egy percig nem pihen, még mindig fotózik, dolgozik, nemrégiben nyílt kiállítása, Amit még nem láttatok címmel. 

Hatala Csenge író, kutató, dokumentumkötetek szerzője, a Hírzárlat című tényregényéből a közreműködésével például Bécsben kamaraopera készült. Balassagyarmaton megkapta a Fiatal Példakép díjat. 

Klubdélelőtt (2023. augusztus 12., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. augusztus 12., Szombat 09:00

Kardos András filozófus, a Szabadság Klub egyik jegyzetírója: „Thomas Mannt tanítják az iskolában, az homoszexuális propaganda. Ilyen az amikor egy diktatúra belebolondul  a hatalomba. Viszont ha mégis lehet Thomas Mannt oktatni, akkor meg mivégre ez a törvény? Mindenesetre az történelmi dátum lesz, ha Thomas Mann naplóját a Libri kiveszi a boltjai kínálatából. Ezután igaz, a katasztrófaturizmus az egekbe fog szökkeni.”

Vajek Andrea felmenői, rokonsága ismert emberek. Legendás szülei voltak, vannak, a televíziós, Vajek Jutka, a rádiós Vajek Róbert, testvére Gergely Róbert… Andrea dolgozott rendezőasszisztensként, majd miután súlyos betegsége után – amiből sikeresen meggyógyult – civil aktivistaként sokat segít a daganatos betegeknek, a gyógyultaknak.

Tabajdi Gábor történész kutatásai bebizonyították, a kádári állambiztonság tartótisztjeinek mintegy negyede ávós volt. „Nem az ügynök volt előbb, hanem a tartótiszt” – állítja. Az adatgazdag elemzésekből megismerhető, hogy kik végezték a társadalom széles körű ellenőrzését, kik irányították a Kádár-korszak meghatározó politikai ügyeit és bomlasztásos akcióit. Feltárulnak az egyházakkal, az ifjúsági intézményekkel, az egykori politikai elítéltekkel, a kulturális élettel és a rendszerkritikus ellenzéki csoportokkal foglalkozó titkosszolgálati részlegek mindennapjai.

Holló András harminchét évesen, kora reggel táncot tanítani ment motoron, amikor elütötte egy figyelmetlenül megforduló autós. Egy csigolyája tört el, úgy tűnt, lábra állhat majd, de rosszul műtötték meg, a gerincéből kitörtek a csavarok, amelyek beleálltak a tüdejébe, ám ezt nem vették észre. Egy kétéves kislány és egy egyéves kisfiú édesapja melltől lefelé örökre lebénult. A katolikus teológussal, kerekesszékes tánctanárral az újjászületésről, szabad akaratról, öngyilkossági kísérletről beszélgettünk. 

Dietz Gusztáv színész, sportoló, 2008-ban kezdődött amatőr MMA karrierje. Első ellenfele Bárdosi Sándor volt, az egykori olimpiai ezüstérmes birkózó. Gusztáv az első menetben combfeszítéssel feladásra késztette ellenfelét. 2015-2016 között három profi harcot vívott, mindegyiket technikai kiütéssel veszítette el. Aztán jött a filmezés, A különfalka című filmben veretlen. Csodálatos színészi játékával sokakat elkápráztatott.

Klubdélelőtt (2023. augusztus 05., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. augusztus 05., Szombat 09:00

Kétezer magyar sláger szövegét elemezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A kutatás célja, hogy a magyarok által hallgatott és magyar nyelven íródott dalok témáit feltárják. Vajon mi ennek a célja? Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerzővel, előadóművésszel, szöveg íróval együtt gondolkodtunk erről.

Vitray Tamás korábban úgy nyilatkozott, befejezte a munkát, befejezte a nyilvános szereplést, mindent elmondott már, amit szeretett volna, vagy ami fontos. A 91 éves televíziós aztán nem tartotta a szavát. Szerencsére. Feltűnt a YouTube-on, nem is akármivel, a Magda című dokumentumfilmjével. Azóta újból a munka tölti ki a napjait.

Békési Artúr, Békési-Kálid Artúr, Winkler Artúr… Bármelyik nevet említjük, ugyanarról van mindig szó, Kálid Artúr színészről, aki nagy fába vágta a fejszéjét. Balassi Bálint – na neki is volt néhány neve: Balassa vagy Balássa, Balázsa – törökverő nemes, magyar költő verseivel lépett színpadra.

Végső István helytörténésszel, holokausztkutatóval Kiskunhalasra indultunk, hogy az alábbi gondolatokat jártuk körbe: zsidósors Kiskunhalason, kisvárosi út a holokauszthoz, tragédia 1944. október 11-én a kiskunhalasi vasútállomáson, zsidópartizánok" - tömegmészárlás Halason.

Klubdélelőtt (2023. július 29., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. július 29., Szombat 09:00

Dr. Pusztai Erzsébet orvos, belgyógyász, infektológus, családi örökségként kapta az elhivatottságát a gyógyításhoz. Édesapja egy viharsarki kubikos fia, de ő már egyetemet végzett, orvos lett, édesanyja, orvosírnok volt, így gyerekkora óta  az egész élete a gyógyításról szólt, ezért is nehezen érti meg, hogyan lehetséges,  hogyan juthattunk el odáig, hogy jó ideje nincs gazdája ennek a legeslegfontosabb területnek, az egészségügynek.

Ungár Péter geográfus, az LMP társelnöke, miután elvégezte az Edinburgh-i Egyetemet, majd a Közép-Európai Egyetemen földrajz, illetve környezettudomány- és környezetpolitika szakot, belevetette magát a politikába. 32 éves, édesanyjával, Schmidt Máriával együtt milliárdos vagyont örököltek. Örökségéről, elszámoltatásról, Mészáros Lőrincről, a kormányváltás esélyeiről, a homoszexualitásról, mindenről őszintén mesélt.

Stumf-Bíró Balázs jövőkutató, összeomlás-kutató azt vallja, nem az a lényeg, hogy túléljünk, hanem az, hogy megtanuljunk élni! „Elfogadom, semmi sem tart örökké, és képes vagyok a legrosszabb helyzetben is meglátni a jót… Teremtsünk békét önmagunkban, ez nem feladást vagy beletörődést jelent. A belső nyugalom segít hozzá minket, hogy egy egészen más perspektívából szemléljük majd az életünket, és olyan döntéseket hozzunk, amelyek által könnyebben birkózunk majd meg azzal, ami ránk vár.”

Dr. Bohács Krisztina férje nemrégiben Ádám-díjat kapott. Ezt azok a férfiak kapják, akik sokat tettek, tesznek a feleségükért. Lássuk, ki is ez az asszony, mit csinál? Közös gyerekükről hatéves korára derült ki, hogy autista. A házaspár mély depresszióba zuhant, de ekkor jött egy mentőöv, ösztöndíjat kapott Izraelbe, ahol a világ legjobb kognitív pszichológusához kerültek. Tíz évig ingáztak Budapest és Jeruzsálem között, minden fillérüket terápiára meg koszos albérletekre költötték. Marcika állapota az első néhány évben rohamosan javult – megtanult beszélni, sőt, elsős szinten olvasni meg írni –, majd egyre több szülő hozta hozzájuk a gyermekét, hogy rajtuk is segítsenek. Így jött létre a Gem Kognitív Klinika, majd a Gem Tanulási Központ. Krisztina közben számos egyetemen voltam vendégoktató, tizenegy évig egyetemi tanár. Mostanában Amerikától a Fülöp-szigeteken át, Izraelig, Ausztriáig rengetegen kérik fel előadni.

Léderer Sándor korrupciókutató, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok szakán végzett, ezt követően hozta létre a K-Monitor egyesületet, amelynek célja a közpénzek elköltésének folyamatos nyomon követése és a korrupció elleni küzdelem. Évekkel ezelőtt aztán bekerült abba a 20 fős csoportba, 20 0000 jelentkező közül, akik Barack Obama alapítványának támogatottjai között lehettek.

Klubdélelőtt (2023. július 22., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. július 22., Szombat 09:00

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Erkel- és Kossuth-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus és érdemes művész, Novák Ferenc Tata levélben közölte a Magyar Táncművészek Szövetségének vezetésével, hogy lemond a tiszteletbeli elnökségi tagságáról a független társulatok kivéreztetése miatt.

Odesszában járt Fabiny Tamás evangélikus püspök. A rakétatámadások sem tántorították el attól, hogy első magyar egyházi vezetőként több napra ellátogasson Ukrajna háború sújtotta felére.

Karikó Sándor filozófus, egyetemi tanár, 1972-től folyamatosan tanít, az utóbbi időben nevelésfilozófiai, gyermekfilozófiai és európai értékek című kurzusokat a Szegedi Tudományegyetemen. Nemzetközi és hazai tudományos konferenciákon rendszeresen ad elő, tagja a Filozófiai Társaságnak, a Politikatudományi Társaságnak.

Balázsovits Lajos egy évvel ezelőtt, amikor megválasztották a Nemzet színészének, akkor volt a Klubdélelőtt vendége. Bár beszélt a betegségéről, fel nem merült benne, hogy nincs sok ideje hátra. Most, 76 évesen véget ért egy kerek, teljes élet, mi pedig búcsúzunk Balázsovits Lajostól.

Elment egy mester, sokak mestere, Lator László, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, aki mindent tudott és mindenkit ismert, ami és aki a magyar irodalom. Szép ívű, tartalmas pálya volt az övé, és távozása nagy veszteség, nemcsak azoknak, akik ismerték, hanem minden magyarul olvasónak. 95 éves volt, egy születésnapi beszélgetéssel búcsúzunk tőle.