„Támogassa
Esti gyors

Zuhanás a semmibe – Kárpáti Iván jegyzete

26/09/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ameddig van kitől pénzt elvenni, addig a szakadék felett maradunk.

2023. szeptember 26. Esti gyors-részlet (2023.09.26. Kárpáti Iván jegyzete)
01:27
00:00

A kötéltánc folytatódik, az állam próbál nem a mélybe zuhanni, már nem csak egyensúlyoz, de kapaszkodni is próbál. A szakadék felett kicsit szédül, kapkod, senki nem tudhatja a piaci szereplők közül, hogy kire próbál ráakaszkodni. Ahol pénzt lát, arrafelé dől. Senki nem tudhatja, hogy mennyivel húzzák le jövőre, ilyen körülmények között nehéz piacgazdaságot üzemeltetni.

Egyáltalán kire kell figyelni? A pénzügyminiszterre? Róla azt mondta az állampárt frakcióvezetője, hogy csak a magánvéleményét mondja.

Nagy Mártonra? Ő először azt mondta, hogy nem lesz további bankadó, aztán már belengette a pénzintézetek főnökeinek, hogy vagy hiteleznek ezerrel, vagy jön a behajtás.

Orbán Viktorra? Szíves közléséből tudjuk, hogy nem azt kell figyelni, hogy mit mond, hanem, hogy mit csinál. Azt látjuk, csak néha nem egészen értjük, legfeljebb sejtjük. Esetleg megismétli a sikeres ársapkás akciót, tehát megint vadászni kell majd az üzemanyagra, hogy utána még drágábban szakadjon a nyakunkba az egész tervgazdasági kísérlet. Ameddig van kitől pénzt elvenni, addig a szakadék felett maradunk, de ha jön a zuhanás, a mi kezünket biztos nem fogja meg senki.

Már az is jobb lenne, ha csak simán az út szélén hagynának minket, onnan nem lehet akkorát esni.

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. szeptember 26-i Esti gyorsban hangzott el.