„Köszönjük,
Esti gyors

Vetik a sulykot – Szénási Sándor jegyzete

13/09/2023 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A figyelmeztetést, hogy szerénység elvtársak, úgy tűnik, nem veszik komolyan a címzettek. Ha komolyan vették volna, a villa befejezését elhalasztják jobb időkre, a yachton kakaós zsúrokat szerveznek munkásgyerekeknek, és a Mészáros család minden egyes tagja hónapokon át kizárólag szőrcsuhában mutatkozik a nyilvánosság előtt.
Nem Andi. Nem azt mondtuk, hogy egy Balenciaga-csuhában.

2023. szeptember 13. Esti gyors-részlet (2023.09.13. Szénási Sándor jegyzete)
03:09
00:00

Kicsit elhamarkodtuk a dolgot, amikor megírtuk, hogy Bástya tábornok örök igazsága nyomán a NER is kiadta a "szerénység elvtársak” jelszót a "kisebb hajó, nagyobb szerénység" változatban, azt gondolván, hogy a kimondott szó rögtön vérévé is vált a lopott pénzt egyre inkább mutogatni szerető elitnek.

Hát nem ilyen egyszerű a NER-leányzó fekvése.

Mint ismeretes, az ország leggazdagabb embere, akit álcázásból Mészárosnak hívnak, megvett egy szuperyachtot, a Rose d'Or nevűt, és ez váratlanul kicsapta a biztosítékot abban az országban, amelynek lassan totálissá váló kirablása fölött eddig rezzenetlen arccal tértek napirendre az emberek. Most meg hirtelen feltűnt, hogy ezek nemcsak lopnak, de még az arcunkba is tolják, hogyan is él a köztörvényes Marci Hevesen.

Legutóbb két szocialista képviselő próbálta kifaggatni a gazdasági minisztert, hogy yacht ügyben hogyan védi a közpénzt.

A nem kicsit zavaros történet szerint ugyanis a hajó elvben az Euroleasing Zrt. tulajdona, ami viszont a Magyar Bankholding Zrt. leányvállalata, így a yacht a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt-n keresztül az állami érdekeltségi körébe tartozik, írták a képviselők, és ők biztosan tudják, miről beszélnek. Konkrét választ ugyan nem kaptak, arra sem, hogy mivel közpénzről van szó, a kormány tervez-e közösségi hajóutakat a Rose d'Or-ral a lakosság részére, természetesen ingyen, hiszen a nevezett populáció már jó előre bőven beszállt a vételárba, bár erről őt elfelejtették értesíteni. Mindegy már, viszont egy Nápoly és Salerno közötti út biztosan jólesne Mari néninek, és Józsi bácsinak, akiket menet közben kíméletesen arról is értesíteni kell, hogy az 1,3 milliós üzemanyagköltséget is ők fizetik, ezt már utólag.

Dehát nincsen öröm üröm nélkül.

No de miért is hoztuk szóba a NER-leányzó bonyolult fekvését?

Természetesen a Mészáros család tihanyi villájának okán, amelyen a hírek szerint az utolsó simításokat végzik, s amelyről drón fotók is megjelentek. A 444.hu azt írja, a terület 5484 négyzetméteres, három épület, napozóteraszok, medence, sziklakert tartozik hozzá, középen kagyló formájú szökőkúttal, két agárszoborral. Ezt hívják vadászbarokknak, tudta meg a portál.

A terület egyébként védett nemzeti park lenne, ha még lenne mit védeni a luxusnyaralókkal elborított közösségi tulajdonon.

A lényeg: a figyelmeztetést, hogy szerénység elvtársak, úgy tűnik, nem veszik komolyan a címzettek. Ha komolyan vették volna, a villa befejezését elhalasztják jobb időkre, a yachton kakaós zsúrokat szerveznek munkásgyerekeknek, és a Mészáros család minden egyes tagja hónapokon át kizárólag szőrcsuhában mutatkozik a nyilvánosság előtt.

Nem Andi. Nem azt mondtuk, hogy egy Balenciaga-csuhában.

Sulykoló fa, sulyok
 
Sulykoló fa, "sulyok".
 
Domború lappal, rozmaringos díszítéssel. Anyaga keményfa, formája négyszögletes, egy darab fából faragott. Alsó lapja sima, felső lapja domború, faragott. A lap szélén háromszögekben pontdíszítés van. A két hosszabb szélével párhuzamosan írás van vésve "Bordás Julijának / készült 1902-ben" szöveggel. Az írás között stilizált tulipán minta van. A nyél vége lapított bunkó alakra van kifaragva, középen lyuk. A bunkó egyik lapján rozetta mintával, másik oldalán "B. K." "S. P." betűk láthatók. Hibátlan, faragott. Ruha mosásánál használták.
Fotó: Herman Ottó Múzeum, Miskolc 
 

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. szeptember 13-i adásában hangzott el.