„Klubrádió
Megbeszéljük...

Veres János arra utal, hogy családi konfliktus állhat a szabolcsi előválasztási botrány mögött

7/09/2021 23:22

| Szerző: Klubrádió/szg

Veres János volt pénzügyminiszter, az MSZP szabolcsi elnöke arra utalt, hogy a mátészalkai körzetben kialakult, kölcsönös visszahívásra felszólításig jutó helyzet mögött részben személyes ügy állhat. A hangfelvételen megszólaló DK-tag ugyanis a helyi MSZP-s választókerületi elnök volt felesége, évek óta nem beszélnek egymással. Egyébként hangsúlyozta: minden ilyen botrány a Fidesznek jön jól, amely gyengíteni akarja az ellenzéki együttműködést.

A 24.hu tett közzé egy hangfelvételt, amely szerint Szabolcs 5. számú választókerületében egy helyi DK-s arról beszél, hogy a Fidesz a szerinte gyengébb MSZP-s jelöltet fogja segíteni a jobbikossal szemben (a DK egyébként az MSZP jelöltjét támogatja). Azóta eszkalálódott a dolog, a Jobbik az MSZP-s, az MSZP a jobbikos jelöltet hívná vissza.

2021. szeptember 07. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Veres János - 2021.09.07.
17:32
00:00

Veres Jánost, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnökét, az egykori Gyurcsány-kormány tagját, volt pénzügyminisztert (2005-2009 között) kérdeztük. Aki elsőként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem DK-s politikusról, hanem DK-párttagról, a helyi választókerületi MSZP-s elnök elvált feleségéről van szó, és ők évek óta nem beszélnek egymással. Ebből következően nem is nagyon lehet információja arról, hogy a volt férje által vezetett MSZP mit csinál, tehát finoman szólva is óvatosan kell kezelni az elhangzottakat. Jelezte: várják, hogy a DK tájékoztassa őket az ügyben általa indított vizsgálat eredményéről, mivel a DK-n belüli ügyről van szó.

Hozzátette: van egy érdekes összefüggés; az ottani MSZP-s választókerületi elnök és a fideszes képviselő gyerekkorát egy faluban töltötte, egymás mellett nőtt fel, és normális emberi viszony maradt köztük annak ellenére, hogy más-más térfélen politizálnak. Mind a ketten polgármesterek is voltak, illetve az MSZP-s politikus most is az, ennek révén is kialakult köztük valamiféle együttműködés. Szerinte ez szokatlan Magyarországon, de nem büntetendő tevékenység, hogy politikai ellenfelek beszélnek egymással, nem gyűlölködve alakítanak ki kapcsolatot.

Feltette a kérdést: kinek az érdeke, hogy megjelenjen egy ilyen hír, és közben más gyanúkat, feltételezéseket is terjesztenek . Szerinte egyértelműen a Fidesz érdekéről van szó, a kormánypárt akarja az egyébként láthatóan működő ellenzéki együttműködést meggyengíteni. Ha itt összeugrik a két jelentősebb ellenzéki erő, akkor könnyen lehet, hogy akárki is nyeri az előválasztást, nem áll majd mellé a másik fél teljes mértékben. Jelezte, nem azt mondja, hogy minden esetben fideszes személy terjeszti az ilyen híreszteléseket, de úgy véli, ez mindig a Fidesznek jön kapóra.

Veres János hangsúlyozta: semmilyen együttműködés nincs a Fidesz és az MSZP között sem az 5-ös választókerületben, sem egész Szabolcs megyében. Ugyanis kibékíthetetlen ellentétek vannak az egyes szereplők között, amelyek lehetetlenné teszik, hogy akár csak beszéljenek egymással. Amióta a Fidesz van kormányon, nagyon sok pofon, keserűség, vádaskodás volt különböző szereplőkkel szemben, üzletekből túrtak ki embereket, ezek után lehetetlen, hogy bárki azzal, aki ilyeneket tett, elkezdene együttműködni – fogalmazott. Végigvette jobbikos politikussal is a körzeteket, és az illető is azt mondta, hogy nyilvánvalóan nincs is ilyen. Ebből a szempontból az ellenzéki pártok helyi vezetői egységesek, és érzékelik a fideszes aknamunkát – tette hozzá.

Egyébként megjegyezte: a mátészalkai körzetben ugyan az MSZP van terítéken, de másik ellenzéki pártokat is ugyanígy hírbe hoznak állítólagos fideszes kapcsolattal. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Megbeszéljük...
2021. szeptember 07., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György