„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Vecsei Miklós: a roma integráció kudarcot vallott

14/08/2019 19:15

| Szerző: Klubrádió

Nem elegendő egy központi intézkedéscsomag, civileket is be kell vonni a munkába. 300 faluban indul az új program.

2019. augusztus 12. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. augusztus 12., hétfő 09:00)
00:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Hogy Magyarországon jó legyen cigánynak lenni, addig nagyon hosszú út vezet, amelyen nagyon óvatosan kell lépkedni – vallja Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, a cigányság felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki biztos. A gyermekekre koncentrálnak. Már van tíz éve is, hogy még Ferge Zsuzsáékkal indítottak egy gyereksegély programot, mintegy 750 településen. 600-ban működik is a dolog, a kötelező óvodáztatás, a közmunka, de 150-ben nem. Rá kellett jönniük, hogy nem elég egy központi intézkedéscsomag, még jobban be kell vonni a civileket is a munkába.

Amikor az uzsorával, a prostitúcióval, a drogkereskedelemmel találkoznak, nincs egy mindenható módszer. Az mondjuk alapvető, hogy szürkeállományt, tudást kell vinni a területre – mondja Vecsei Miklós. Öt nagy karitatív szervezettel dolgoznak.

A szegénységnek szerinte nincs akkor kockázata, mint amekkorát feltételezünk. Azt is lehet jól használni. Baj akkor van, ha az embereknek nincsenek céljaik, csak a túlélésért küzdenek, akkor jönnek be a középkori módszerek, mint az uzsora. Amikor a civilek megjelennek egy településen, akkor is hatásuk van, ha tehetetlenek. A helyiek megérzik, hogy itt már nem lehet velük bármit megtenni.

A cigányság integrációja kudarcot vallott, egyszerűen egy kvótarendszerrel nem lehet kezelni a sorsukat. A cigány szónak nincs egyértelműen etnikai jellege, hanem előítéleteket hív elő. Ezért nem lehet tudni azt sem, hogy hányan élnek Magyarországon, akik cigánynak gondolják magukat.

Az is előítélet, hogy nem dolgoznak. Vecsei Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy csak szét kell nézni egy építkezésen, ők már asztalosüzemet, varrodát is üzemeltetnek, amelyekben kiváló minőségű termékeket gyártanak. Főleg a szegény falvakban élő nők jelentenek jó munkaerőt, csak őket nem lehet onnan kimozdítani, helybe kell vinni a munkalehetőséget.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Az iskolában kezdődik minden. Fotó: MTI/ Bugány János.

Reggeli gyors – Reggeli személy
2019.08.12. 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor