„Klubrádió
Megbeszéljük...

Váltott a NER-rel hadakozó bíró

22/12/2021 20:42

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az utóbbi években nagyon rossz irányba változott a magyar igazságszolgáltatás, Vadász Viktor, az Országos Bírói Tanács távozó tagja szerint. Döntését azzal indokolta, hogy a helyzetet csak uniós jog elsajátítása javíthatja. Ezért pályázta meg az Európai Jogakadémia igazgatóhelyettesi posztját, amelyet meg is kapott.

2021. december 22. Megbeszéljük - részlet 21.12.22. Vadász Viktor
17:06
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, lemondott a „túl harcias” bíró. Áder János köztársasági elnök december 31-ével már fel is mentette azt a Vadász Viktort, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagját, egykori szóvivőjét, aki korábban Handó Tünde vezetői módszerét többször is kritizálta, és miután a pályázatát a Fővárosi Törvényszék elnöki állására Handó érvénytelenné nyilvánítatta (mármint magát a kiírást, az arra egyedül jelentkező Vadász pályázatával együtt).

Kettejük harcának eredménye az lett, hogy Handó ma már alkotmánybíró, Vadász pedig maga kérte a felmentését, így Áder már kedden este megjelenthette közleményét a Magyar Közlönyben, ami szerint "lemondására tekintettel dr. Vadász Viktort 2021. december 31-ei hatállyal bírói tisztségéből felmentem".

Vadász Viktor, Klubrádiónak azt mondta, hogy a döntése mögött nemcsak a Handóval való konfliktusa áll, a nyáron pályázatot nyújtott be az Európai Jogakadémia igazgatóhelyettesi állására, amelyet meg is kapott.

Fontosabbnak tartja azt a "kettős motivációt", amely döntése mögött áll, hogy új állást pályázzon meg. Egyfelől Vadász úgy látja, hogy – különösen az utóbbi pár évben – nem jó irányba tart magyar igazságszolgáltatás. Sajnálatosnak tartja például, hogy jogszabálymódosítást is végrehajtottak annak érdekében, hogy a Kúria élére párthű embert nevezhessenek ki az ítélkező bírói tapasztalattal nem rendelkező Varga Zs. András személyében. Hiába tiltakozott a döntés ellen az Országos Bírói Tanács, a kormány nagy többséggel fogadta el.

Másfelől nagyon fontosnak tartja a magyar bírák, ügyészek és ügyvédek képzését az uniós jogra. Ebben látja a Magyarország mellett más tagországokban is jellemző igazságszolgáltatási problémák hosszútávú megoldását.

Hozzátette, bárki foglalja el helyét az OBT-ben, nem marad támogatók nélkül.

Az Európai Jogakadémia (ERA) székhelye Trierben, Németországban van. Az ERA az egyetlen olyan továbbképzési intézmény, amelyet az Európai Parlament kezdeményezésére maga az Európai Bizottság hozott létre, még 1992-ben, amikor felismerték, hogy a folyamatosan változó európai jog egy olyan fórum létrehozását igényli, ahol a gyakorló jogászok – bírák, ügyészek és más jogász hivatásrendek képviselői – megvitathatják annak aktualitásait.

A teljes besztélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Megbeszéljük.../interjú Vadász Viktorral
2021.12.22., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György