„Klubrádió
Zöldklub

Vadvilág és szenvedély

10/09/2022 20:15

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Hillender Tímea, az Afrika Sztorik Egesület elnöke az afrikai országban végrehajtott iskolafelújítási projektről, Dr. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke pedig a Vizafogó parkról beszélt a Zöldklubban.

2022. szeptember 08. Zöldklub (2022. szeptember 08., csütörtök 14:00)
49:11
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

Csütörtöki adásunk első vendége Hillender Tímea, az Afrika Sztorik Egyesület elnöke volt, aki nemrég tért vissza kenyai útjáról, ahova kétszer is ellátogatott a nyár folyamán. Az utazás középpontjában egy iskolafelújítási projekt állt, ami a Hungary Helps segítségével és támogatásával jött létre. A Samburu tartományban lévő általános iskolában a régi, koros falú, fullasztó levegőjű konyhát megtisztították, felújították, illetve járólapot fektettek le. Az iskolában ez a fejlesztés az egyik legfontosabb dolgot valósította meg, ami az étkezés higiénikusabb biztosítása. Emellett stratégiai találkozót tartottak, ami a jövő évre nézve újabb projekteket tud hozni. Hillender Tímea elmondta, a gyerekeknek igazi örömünnep egy-egy ilyen látogatás. Egy kedves szó, egy mosoly, vagy hogy megkérdezed, mi a terve a jövőre nézve, a világot jelentheti nekik. Utóbbi, a jövőkép adása kifejezett célja is. Afrikában, azon a területen a családoknál nem kérdés, hogy a gyereknek milyen jövője lesz, hiszen a pásztorkodáson kívül mást nem ismernek. Ebben az iskolában van egy Ranger Klub, amelynek közel 60 gyerek aktív tagja. A közelben működik a Save The Elephants nevű NGO, aminek szakemberei folyamatosan felvilágosító órákat tartanak arról, egyáltalán milyen vadállatok élnek a gyerekek környezetében, melyikre hogyan reagáljanak, vagy például ha az iskolába betéved egy elefánt, akkor ne sikítozzanak, felbőszítve ezzel az állatot, hanem átbeszélik, ki mit csináljon, hova bújjon, reagáljon. Ennek a csoportnak egyébként most speciális oktató anyagokat is vittek, hogy a tanárok könnyebben tudjanak beszélgetni a gyerekekkel arról, mit jelent Kenyának a vadvilága, mi az orvvadászat? Ez egy nagyon szegény terület, öt dollárért nagy valószínűséggel bárki hajlandó lenne a családja eltartása érdekében csapdákat kihelyezni, megmérgezni az állatokat. Fontos, hogy a fiatal generációban megtalálják azokat, akiket meg lehet szólítani, így nagy eséllyel adsz vissza a térségnek olyan felnőtteket, akik mérlegelnek a legnagyobb szükség közepette is, hogy miért ne fogadjanak el pénzt.

Többek között erről is szó lesz azon a jótékonysági rendezvényen, amit az egyesület ​​szeptember 12-én rendez meg Kenyai Vadvilág néven, az Állatorvostudományi Egyetemen.

Miről szól a jótékonysági előadás? Kenyai vadvilágról. Orvvadászatról. Kenyai gyerekek oktatásának fontosságáról. Vadvilág védelemről a helyi közösség bevonásával. Önkéntes munka fontosságáról. Arról, hogy hogyan tudunk itthonról segíteni a vadvilágnak. Arról, hogy mit tehet egy kutató diák, egy biológus, ökológus, állatorvos hallgató. De talán, ami a legfontosabb, a reményről. Arról, hogy a világ különböző pontjairól érkező segítség mennyire fontos, és nélkülözhetetlen Afrikában, ezen az ősi kontinensen, mely oly egyedülálló és különleges állatvilágnak ad helyet. További információkat az előadás honlapján olvashatnak. 

Ezután Dr. Orlóci Lászlóval, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökével arról beszélgettünk, hogy átadták az Európa Zöld Városa Díjat, amit azért hoztak létre, hogy a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásainak létrejöttét ösztönözzék a településeken. A benyújtott pályázatok közül a győztes Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért. A terv az Objektív Tájépítész Iroda Kft munkája. Második helyezett lett Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója, melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott. Harmadik helyen végzett Nyíregyháza-Sóstó gyógyfürdő területén az elmúlt 5 évben végzett a zöldfelületi rekonstrukció, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozott.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Zöldklub
2022.09.08., csütörtök 14:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Lay Viktória