„Klubrádió
Galaxis kalauz

Üzenetek a múltból

24/02/2024 06:27

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

”Kasso” képeslapoktól maradvány nélküli hajóroncsig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, miben rejlik a mementók ereje és feladata; továbbá, hogy miért közös érdek a történelmi múlt felidézése időről-időre.

2024. február 21. Galaxis kalauz (2024. február 21., szerda 15:00)
49:06
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adásban a művészi eredmények méltó megőrzéséről beszélgettünk Rácz Ráchel színháztörténésszel, aki évek óta azon dolgozik, hogy a téves híreszteléseket, a valótlan történeteket hátrahagyva megírja Ruttkai Éva történetét, amely az igazságon alapul.

1961. A Magyar Rádió 1-es stúdiója Shakespeare: Rómeó és Júlia című drámája alapján készült rádiójáték felvételekor, Ruttkai Éva színművésznő
 
1961. A Magyar Rádió 1-es stúdiója Shakespeare: Rómeó és Júlia című drámája alapján készült rádiójáték felvételekor, Ruttkai Éva színművésznő
 Fotó: Fortepan.hu / Szalay Zoltán
 

Ahogy a legendás művész munkásságának is elsősorban mozgóképes emléke maradt, úgy a Kassowitz család egyes nemzedékei is a filmművészet segítségével örökítődnek meg. És nem csupán az általuk készített művek kapcsán. Hamarosan ugyanis egy dokumentumfilm mutatja be a nagyapát, az apát és a fiút, hogy történeteiken keresztül kirajzolódjon a 20. század európai történelme. Hogy annak fontos, sokszor tragikus eseményeiről ne feledkezzen el az emberiség.

Kassowitz Félix, vagy ”Kasso”, ahogy sok munkáját szignózta, a két világháború között már ismert karikaturista és grafikus volt. Majd visszatérve a koncentrációs táborból újra megkereste és megtalálta a helyét a magyar kultúrában. Továbbra is készültek karikatúrái, film- és reklámplakátjai, valamint az elsők között vett részt a hazai animáció életre hívásában. A vizualitás fontosságát továbbörökítve, fia, Péter filmrendező lett, habár karrierjét, 1956-os kivándorlása után, ő már Franciaországban indította el, és ott is vetette meg a lábát elsősorban a tévé világában. Ahogy az ő fia, Mathieu Kassovitz is szintén a filmszakmában vált sikeressé, színészként és rendezőként jobbára francia és amerikai mozifilmekben dolgozik.

A műsor 263. epizódjából kiderült, hogy közös vállalkozásba fogott apa és fia; Félix viszontagságos sorsától kezdve elmesélik a család egyes generációinak történetét. Az egész néhány képeslappal kezdődött, amelyeket Kasso még a munkaszolgálat idején rajzolt, és az őrök segítségével kijuttatott a családjának. Ezeket a művészi korlenyomatokat fia, Péter az édesanyjával korábban a Yad Vashem Intézetnek adományozta. Most pedig egy izraeli rendezőt hívva segítségül, fiával együtt készítettek egy dokumentumfilmet, amely már az utómunkáknál, illetve a finanszírozás megoldásánál tart.

A múlt megőrzése, ahogy a beszélgetésből is kiderült, a gyakorlatban azt a feladatot is ellátja, hogy a korábban szerzett tudást később alkalmazhassuk. Illetve, hogy minden személyes történet az egész világról is szól, ahogy minden világtörténelmi eseménynek van személyes vetülete.

 
Képünk illusztráció, forrás: ArtTower/Pixabay.com
 
 

Az adás második főszereplőjét, egy 3500 éves hajóroncsot közös erővel tártak fel és még vizsgálnak a szakemberek. A szerzett információk pedig nem csak a vizeinkről mesélnek, hanem rólunk is. Az emberiség történetének kirakósában ez is egy hiányzó darab lehet. Balogh Tamás hajózástörténeti szakíróval az óceánok és tengerek rejtett kincseiről és veszélyeiről beszélgettünk, valamint arról a jelenségről, amely egy mindent felülíró összefogást rejt; hogy embert nem hagyunk a vízben. A jövő héten vele folytatjuk a műsort.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2024. február 21., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes