„Klubrádió
Galaxis kalauz

"Kinn is vagyok, benn is vagyok"

17/02/2024 11:55

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Kamaszrajongástól legendaátírásig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Rácz Ráchel színháztörténésszel beszélgettünk közösségi emlékezetről, annak javítgatásáról és megőrzéséről; missziós ismeretterjesztésről; a sztereotipizált hatvanas évekről; szenvedéllyé vált kutatásról; és még az is kiderült, mi az összefüggés Adele és Ruttkai Éva között.

2024. február 14. Galaxis kalauz (2024. február 14., szerda 15:00)
49:55
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az elmúlt hetekben több szempontból vizsgáltuk a nosztalgia természetét. Az is a kutatásunk tárgya lett, hogy a gyorsabban és eseménydúsabban pergő élet vajon még több nosztalgiázásra alkalmas emléket eredményez-e majd, vagy a történések felületes megélése ellehetetleníti azt a szintű átélést, amely a későbbi nosztalgiázáshoz szükséges.

Tisztáztuk, hogy emlékeink megőrzése az alapja a nosztalgiának, de felvetettük a kérdést, hogy talán mások emlékei is kiindulópontot jelenthetnek. Ha valaki már feldolgozta, és megmutatta, valamilyen módon levetítette a saját emléktárát, akkor abból, valamiféle ál-nosztalgiát épít az agyunk, ha érzékeli a témára vonatkozó fogékonyságunkat. Talán vágyakozunk is oda, abba a korba, hiszen csak kilúgozott, mások által elmesélt változatát ismerjük. Rácz Ráchellel az előző héten már elkezdtünk beszélgetni arról, miért és hogyan szeretett bele a hatvanas évekbe. A 262. epizódban innen folytattuk, hogy eljussunk ennek a szenvedélyből lett kutatómunkának az eredményéig, amely által már nem csupán a színháztörténész gazdagodik.

Rácz Ráchel elmondta, a két háború közötti időszakra, de még a hatvanas évekre is jellemző volt a skatulyázás. Még Ruttkai Éva is belekerült sokszor a bájos pisze kategóriába, ami nem hagyott neki nagy mozgásteret, vagy éppen – bár joggal, tette hozzá – színészkirálynőnek nevezték, ami eltávolította a közönségtől. Pedig ős is és Latinovits Zoltán is, az elmondások szerint a magánéletben nagyon is közvetlenek voltak. Színháztörténészünk tehát skatulyákból lapokat hajtogat, méghozzá tiszta lapokat, hogy Ruttkai Éva történetéről lekapargatva a ráragadt pletykákat és feltételezéseket, újrafogalmazza a legendás színész életét és munkásságát. Egy olyan változatot írjon meg a sztoriból, ami a lehető legközelebb van az igazsághoz. És ami sejthetően sokak számára egy egészen új Ruttkait mutat majd be.

Ruttkai Éva
 
Ruttkai Éva
a Film Színház Muzsika 1975. évi 19. évfolyam 15. számának címlapján.
Csigó László fotóművész alkotása / Forrás: Wikipédia
 

Négy éve tart Rácz Ráchel kutatómunkája, és reményei szerint hamarosan könyv lesz írásából. Az emlékek megőrzése, annak egy új generáció számára elérhetővé és érthetőbbé tétele valódi misszió a számára. A beszélgetésből kiderült, hogy a színháztörténész bízik abban az új irányban, amelyet az általa megkérdezett színészek prognosztizáltak. Természetesebb jelenlétet, amolyan nagybetűs csendet szeretnének behozni a színházba. Ez nem csupán szakmai szempontból fontos, hanem a megváltozott nézői réteg számára is, tette hozzá a kutató, hiszen a művészek tisztább, sallangmentes megismerése, hozzásegíthet a fals legendák kiszűréséhez, a skatulyázás rossz szokásának csökkentéséhez.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Fortepan

Galaxis kalauz
2024.02.14., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes