„Klubrádió
Galaxis kalauz

A vágy tárgya

6/01/2024 09:58

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Mi a közös a K-popban, a futballban és Harry Potterben? Semmi. Lényegileg. De ha a hozzájuk való viszonyulást vizsgáljuk, máris tudjuk a választ. Rajongótól rajongottig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítjük, hogy miért vágyunk arra, hogy társasággal imádjunk valamit vagy valakit.

2024. január 03. Galaxis kalauz (2024. január 03., szerda 15:00)
50:09
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A 2024-es év első adásában olyan új témával kezdtünk, amely persze kapcsolódik a korábbihoz, illetve korábbiakhoz. Egy képregényekről szóló mini-sorozattal zártuk az óévet. A négy epizódot magába foglaló szériában szinte minden, a grafikus regényhez kapcsolódó témáról szó esett. A frankofon képregény kultúráról, a Comic Conokról és cosplay versenyekről, a rajzolt figurák kapcsán némi nyelvhelyességről, de még a regényekben szereplő illusztrációk kialakulásának történetéről is. Ugyanakkor akadtak kézenfekvő témák, amelyekkel minimálisan foglalkoztunk, épp a popularitásuk miatt. De maga a jelenség, nevezetesen, hogy miért, és hogyan válnak népszerűvé, már egy izgalmasabb kérdés.

Ha valamilyen művészeti teljesítményt megszeretünk, akkor a ráció általában szabadságra megy, és egy szerelem érzéshez hasonlító elfogódottság hatalmasodik el rajtunk.

Torbó Annamáriával, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének adjunktusával a 256. epizódban arról is beszélgettünk, hogy vajon a Földgolyó minden pontján ugyanazt jelenti-e a rajongás. A szakértő különbséget tett a különböző kultúrák szokásai között, és ezek mentén a rajongás típusok között is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a globalizáció hatására ezek a lelkesedési formák egyre inkább hasonulnak egymáshoz. A műsorban szó esett arról is, hogy bár nincsenek a rajongásban szabályszerűségek, nem mindegy, hány évesek vagyunk, milyen neműek, mely országban élünk.

Persze rengeteg személyes feltétel is meghatározza a rajongási képességünket, esetleg hajlandóságunkat.

Torbó Annamária, a téma kutatója beszélt arról, hogy a rajongás egyik módja, hogy a már meglévő rajongó körhöz vagy tömeghez csatlakozik hősünk, a másik pedig az, ami tőle indul. Ha felfedezünk valamit, ami igazán nagy hatással van ránk, akkor hiába élvezzük eleinte a dolog exkluzivitását, egy idő után vágyunk ebben a lelkesedésben is társakra, hiszen beszélgetni akarunk olyan emberekkel, akik pontosan tudják, hogy ennek kapcsán mire gondolunk, mit érezhetünk. Rajongáskutatónk kiemelte, ezek a beszélgetések gyakran alakulhatnak vitává, de ez egyáltalán nem baj.

A Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének adjunktusa a rajongás lélektanáról annak kapcsán is beszélt, hogy ő maga minek a híve. Elárulta, hogy a Harry Potter könyvekkel és filmekkel együtt nőtt fel, és az akkori imádata a fiktív világ iránt mára sem csökkent. Sőt, tulajdonképpen elmélyült, hiszen még a doktori disszertációját is a Harry Potter rajongói körök működéséről írta.

 
Harry Potter
 

A műsorból továbbá az is kiderült, hogy vannak rajongó típusú emberek. Akik esetében több különböző dolog iránti lelkesedésről beszélhetünk. Ezek a rajongások követik egymást, és/vagy párhuzamosan vannak jelen az illető életében, hol az egyikre helyezve nagyobb hangsúlyt, hol a másikra. Példaként Nick Hornby került elő, akinek a futball és a zene iránt töretlen az imádata. Hogy éppen melyik volt fontosabb az életében, korai könyvei témáiból kikövetkeztethető. De említhetnénk rengeteg színészt, aki a festésben, rajzolásban találta meg a szenvedélyét. Merthogy, emelte ki Torbó Annamária, a rajongás néha cselekvésre késztet. Így születnek a fan fiction-ök is például, mondta el.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Borítókép: Grand K-Pop Festival Szöulban

Galaxis kalauz
2024. január 3. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes