„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ungváry Rudolf: Magyarországon álruhába bújt fasiszta rendszer alakult ki

24/01/2023 17:48

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök a magyar kultúra napja alkalmából elmondott beszédében "Kis-Magyarországot" említette. Az "ócska, irredenta szöveg" porhintés, Orbán az önkény indoklására használja – fogalmazott Ungváry Rudolf a Megbeszéljükben. Az író szerint Orbán "velejéig hazug", minden amit mond, a hatalma fenntartását szolgálja.

2023. január 24. Megbeszéljük-részlet/interjú Ungváry Rudolf 2023.01.24.
15:26
00:00
Orbán Viktor a magyar kultúra napja alkalmából egy ökumenikus istentiszteleten tartott beszédet Szatmárcsekén (ott fejezte be a Himnuszt Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt). A miniszterelnök felidézte, hogy néhány nappal korábban énekelte utoljára a művet egy temetésen, amelyen részt vettek "magyarok a Kárpát-medence minden szegletéből, leginkább persze a Felvidékről és Kis-Magyarországról".

Ungváry Rudolf a megnyilvánulást egy „velejéig romlott, aljas és hazug politikus ájtatos porhintésének” látja. Ócska, irredenta szöveg – mondta az író a Megbeszéljükben. A haza és az állam nem ugyanaz. A haza ott van, ahol magyarul éreznek, beszélnek, ahol a magyar kultúra létezik – mondta az író. Ungváry szerint Orbán megnyilvánulása az államisági szinten értelmezhető, éppen „ez benne a mélyen erkölcstelen.” Ugyanilyen erkölcstelennek tartja azt is, amikor a baloldali világnézet a nemzetet politikai képződménynek tekinti és a hazát az állammal azonosítja. Éppen ezek az elképzelések engednek teret a legsötétebb nacionalizmusnak – véli Ungváry.

Ungváry Rudolf
 
Ungváry Rudolf
 

Ugyanakkor Orbán mondata árulkodó mondat: 1919-20-ban tényleg egy szörnyű kulturális csonkítást szenvedtünk el, amit „valóban nagyon nehéz túlélni”. Ez a trauma elmélyült a lakosságban. 1948 és 1989 között a rendszer a felszín alá nyomta a problémákört, de ez teljesen hatástalan maradt. Éppen ez az, ami derűlátásra adhat okot Ungváry szerint, hiszen ma meg úgy tűnik, hogy „az orbáni politikai hazugságözön” önt el mindent – valójában azonban ez is hatástalan.

A probléma az, hogy a hatalomra jutott réteg minőségében az ország legalját reprezentálja, nem az egészet – véli az író. A miniszterelnök "velejéig hazug", minden, amit mond, pusztán eszköz arra, hogy fenntartsa a hatalmát: arra valók azok a szólamok is, amelyeket ebben a beszédben megpendített, hogy "megindokolják a rejtett önkényt". Az emberek jelentős része még nem fogadja el, hogy Magyarországon "egy álruhába bújt fasiszta rendszer alakult ki" - mondta Ungváry.

A helyzet körülbelül olyan, mint 1938-39-ben Németországban: egyáltalán nem az egész lakosság volt náci, volt elégedetlenség, de attól a nyomasztó politikai légkörtől, amit a rendszer megteremtett, a társadalom cselekvésképtelenné vált, tehetetlen apátiában létezett. Ma ilyen a légkör Magyarországon – vont párhuzamot az író.

Ha körbenézünk, azt látjuk, hogy a tiltakozó tanárok jelszava, hogy "nem politizálnak", holott a megmozdulásoknak valójában rendszerellenesnek kellene lenniük. Mégsem tudnak azzá válni, mert a pedagógusok teljesen egyedül maradtak. A kormány éppen erre épít: kifárasztja a tanárokat, aztán jöhet a következő csoport, amelyik megpróbálja megvédeni az érdekeit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sálat visel 2022. november 20-án. Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Reggeli gyors/interjú Ungváry Rudolffal
2023.01.24., kedd 16:25
Riporter: Bolgár György