„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ungváry Rudolf: Nyugaton sem látják még a veszélyt

23/02/2021 22:13

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A zsarnokság logikája egyszerű: mindent meg kell szerezni. Viszont nem mutathatja meg magát, a demokrácia álarca mögé kell bújnia.

2021. február 23. Megbeszéljük - részlet 2021.02.23. Ungváry Rudolf
15:22
00:00

A Klubrádió példájából kiindulva írt cikket Ungváry Rudolf, tulajdonképpen a zsarnokság természetéről. Véleménye szerint az orbáni logika azt diktálja, hogy mindent birtokba kell venni. Ha egyetlen olyan sziget is marad, mint mondjuk a Klubrádió, akkor ott csoportosulhat az ellenzék. Az író az 1945 utáni Magyarország példáját hozta, amikor azok, akiknek nem tetszett a kommunista hatalom, a Kisgazdapártra szavaztak. Ezért kellett azt eltaposni.

Az Unváry Rudolf szerint egy bűnszervezethez hasonlító kormánynak ellenségre van szüksége, állandóan ellenségre. Az legitimálja. Az aktuális ellenség most a tudomány, a kultúra. Az SZFE, a könyvkiadók, és így tovább. Viszont a zsarnoknak álarcban kell lennie, a demokrácia álarcában. Ezt a nyugat-európai politikusok sem veszik mindig észre. Ungváry Rudolf szerint hasonlít a helyzet az 1936-39 közötti Németországéhoz. Hitlerben sem látták meg, hogy mi lesz belőle. A kaméleon-politika, amit Orbán nem is titkol, most is beválik a jelek szerint. A demokratikus máz szépen csillog – vallja az író.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Megbeszéljük
2021.02.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György