„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: Orbán „küldetése” szétesik

17/02/2021 19:47

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Abból csak baj lehet, ha egy ország vezetőjének „küldetéstudata” van. Ahol arányos a választási rendszer, ahol demokrácia van, ott forog a színpad. Szóba sem kerülhet ilyesmi.

2021. február 17. Megbeszéljük - részlet 21.02.17. Haraszti Miklós
14:50
00:00

„Ha magyarnak születtél, akkor küldetésed is van. Küldetésed túlmutat önmagadon, európai horizontú és jelentőségű… A mi fölfogásunkban Európánkat azok a népek teremtették meg, amelyek különböző időpontokban, egymástól függetlenül támadtak a Római Birodalomra.” Ilyen megállapításokat is tett Orbán Viktor abban a véleménycikkben, amelyet a Magyar Nemzetben jelentetett meg abból az alkalomból, hogy 30 éves a V4-ek szövetsége.

Haraszti Miklós, az egykori SZDSZ politikusa, az EBESZ volt sajtószabadság-referense úgy véli, az ellenzéknek nem kell minden bolondságra válaszolnia. Az a fajta küldetés, amiről a magyar miniszterelnök beszél, egyszerűen szétesik. Demokráciában nem is merülhetne fel ilyen gondolat, hiszen ahol arányos a választási rendszer, ott forog a politikai színpad, nem alakulhat ki túlhatalom.

A visegrádi négyek szövetsége 1991-ben azért jött létre, hogy Európa egységét segítse. Most Orbán éppen arra törekszik, hogy az Európai Uniót blokkolja. Ebben legfeljebb a lengyel vezetésben talál partnert, Csehország és Szlovákia egész más politikát folytat. Világosan mutatja ezt a szlovák külügyminiszter véleménycikkére, amely ugyancsak az évfordulóra jelent meg. Ivan Korcok határozottan kifejti, hogy a visegrádi csoport soha nem akart szembe menni az EU-val, és nem törekedett semmiféle hatalmi szerepre.

Haraszti Miklós emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2015 óta mondogatja ezt a küldetést ilyen-olyan formában, de látni kell, hogy ezt színtiszta belpolitikai érdekből teszi. A sajátjaihoz szól, a saját táborát akarja egyben tartani az ilyesféle ráolvasással.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Megbeszéljük
2021.02.17. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György